Міжнародний день музеїв

  • 879

18  травня -  Міжнародний день музеїв

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Сьогодні в Смотрицькій бібліотеці перегорнули сторінки історії  про Смотрич і нагадали  як відкривали  в 70– х роках народний  музей в селі.

 На відкритті музею був присутній  український графік Сергій Васильович Кукуруза  та подарував свої картини.

 

  «Ім’я Сергія Васильовича Кукурузи (1906-1979), знаного українського графіка, відоме широкому колу подолян, адже митець народився на Кам’янеччині, мешкав тут останні роки життя. У місті з древніми  фортечними мурами його й поховано» - сказано у передмові альбому «Архітектурні пам'ятники Поділля», в якому представлено близько 40 ліногравюр Сергія Кукурузи. Цей альбом є в Смотрицький бібліотеці.

За свої 73 роки життя і 42 роки творчої діяльності митець створив більше 2,5 тисячі робіт, брав участь у 130 всесоюзних і республіканських виставках. Невтомний мандрівник у свої сімдесят побував у багатьох куточках та історичних місцях рідної землі.

 

Станкова і книжкова графіка, агітаційний плакат, оформлення журналів і газет – до всього з успіхом доклав художник свого уміння, свого таланту.                   Широчінь творчості Сергія Кукурузи видатна і в тому, з якою впевненістю він працював у найрізноманітніших графічних техніках: офорті і літографії, ліногравюрі і ксилогравюрі. Навчався в Київському художньому інституті на графічному факультеті.    Був арештований в 1941 за «обговорення  воєнних дій». Засуджений до семи  років виправних робіт, строк відбував в Актюбинському лагері, де втратив праве око. Також працював художником, завідував бібліотекою. В 1972 році переїхав із Казахстана до Кам’янця-Подільського.

Запрошуємо користувачів ознайомитись з творчістю С. В. Кукурузи.