Спогади про Іловайськ

  • 596

28 серпня 2014 року українські війська, які складалися переважно з добровольчих батальйонів, потрапили в оточення в Іловайську Донецької області.

За даними СБУ, під Іловайськом на той час перебували 3,5 тис. російських військових.

В ніч на 29 серпня президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, які опинилися в оточенні. 29 серпня вранці українські військові двома організованими колонами почали рух з міста за попередньо погодженими з російською стороною маршрутами. Обидві колони під час виходу з міста були розстріляні бойовиками і російськими регулярними військами.

 Під час Іловайського котла загинули 366 військових, ще 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, а близько 300 - потрапили в полон.

      Книга "Іловайський щоденник" Романа Зіненка - чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону "Дніпро-1", який пройшов "Іловайський котел" від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців "кривавим коридором" дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, що зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

Завітайте до Смотрицької бібліотеки, щоб познайомитися ближче з цією книгою.