Фонд соціального страхування України інформує

  • 1145

В опалювальний сезон – з правильно оформленими документами.

 

 

   Державна служба України з питань праці наголошує: початок опалювального сезону пов’язаний з експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки – котлів. Тож роботодавці повинні одержати дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Без цього робітники не можуть бути допущені до робіт у котельні.

  Держпраці та Фонд соціального страхування України закликає усіх субєктів господарювання діяти відповідно до чинного законодавства. Перед усім дотримуватися вимог Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском. Так, при експлуатації котлів з високотемпературним органічним теплоносієм теплопродуктивністю понад 0,1 МВт роботодавець отримує дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до пункту 6 групи А Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого цьогоріч урядовою постановою.

   Системи газопостачання природним і зрідженим газом суб’єктів господарювання, а також газовикористовуюче обладнання  потужністю понад 0,1 МВт експлуатується на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, яка подається не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт.

   Також під час експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж і тепловикористовувальних установок слід керуватися Правилами охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, Правилами безпеки систем газопостачання.

   Перед включенням в роботу установок сезонної дії, в тому числі опалювальних котлів, необхідно забезпечити прочищення газоходів, перевірку справності газоходів і систем вентиляції, проведення технічного обслуговування газових приладів.

   У вбудованих і прибудованих котельнях необхідно перевірити газонепроникність огорожувальних конструкцій приміщень.

   Готовність до роботи обладнання сезонної дії, що використовує газ, необхідно оформляти відповідним актом.

   Зняття заглушок і пуск газу допускаються за наявності документів, які підтверджують виконання цих робіт.

   На підприємстві, де експлуатується система газопостачання власними силами, повинна бути створена газова служба, затверджено відповідне положення про газову службу та визначено особу, відповідальну за газове господарство.

   До технічного обслуговування і ремонту споруд та об’єктів системи газопостачання промислових і сільськогосподарських підприємств, підприємств комунально-побутового  обслуговування  населення  допускається залучення  суб’єктів господарювання, що мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію(застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт  підвищеної небезпеки.

   До того ж, Держпраці та Фонд соціального страхування нагадує роботодавцям про необхідність проведення щорічного спеціального навчання з питань охорони праці для машиністів(кочегарів) котелень та операторів котелень.

 

 

 

Страховий експерт з охорони праці

Дунаєвецького відділення УВД ФССУ

в Хмельницькій області                                           В. Чаплінський