Декларування - роз'яснення на час війни №5 «Використання коштів політичних партій»

  • 67
Тип документу: Декларування - роз'яснення на час війни
Дата: 14.03.2022
Номер документу: 5
Назва документу: Використання коштів політичних партій

Використання коштів партій на оборону держави та безпеку населення

Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії для здійснення захисту своїх прав і свобод (ст. 36 Конституції України).

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст. З Конституції України).

Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу (ст. 17 Конституції України).

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України (ст. 65 Конституції України).

Таким чином, під час воєнного стану та збройної агресії російської федерації (Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022) захист прав і свобод громадян України перш за все полягає у запобіганні загрози їх життю та здоров’ю.

Партії для здійснення своїх статутних завдань мають право розпоряджатися рухомим і нерухомим майном, коштами, обладнанням, транспортом, набуття яких не забороняється законами України (ст. 14 Закону України «Про політичні партії в Україні»).

Роз’яснюємо, що політичні партії мають право розпоряджатися коштами, отриманими на фінансування її статутної діяльності та іншим майном на цілі, пов’язані із забезпеченням оборони України та безпекою населення.

До того ж, спрямування парламентськими партіями коштів державного фінансування на зазначені цілі, є внеском кожного платника податків у боротьбі з російською агресією.

Посилання на документ: