Проєкт рішення селищної ради №32/2023 «Про затвердження Комплексної програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки»

  • 41
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 32
Тип документу: Проєкт рішення селищної ради
Дата: 03.03.2023
Автор: Людмила Бавровська
Номер документу: 32/2023
Назва документу: Про затвердження Комплексної програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання

ПРОЄКТ   РІШЕННЯ

ТРИДЦЯТЬ   ДРУГОЇ   СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

2023 р.                                          Смотрич                               №  -32/2023

Про затвердження Комплексної програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки

            Відповідно  статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні",   з  метою  зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, покращення стану техногенної і пожежної безпеки,  селищна  рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити  Комплексну програму забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 року (додається).

2. Відділу фінансів селищної ради  передбачити кошти на виконання  реалізації комплексної програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки .

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на постійну комісію  з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Бомк Й.В.)

 

 

 

Селищний  голова                                                                                                   Ігор ЯЛОХА

 

ЗАТВЕРДЖЕНО 

рішенням   тридцять другої

                                                                                                       сесії селищної ради

VІІІ скликання

                          від   2023 р. № -32/2023 

 

 

 

Проєкт Комплексної  програми забезпечення  пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт.Смотрич

2023 рік

 

 1. Загальна частина

          Комплексна програма забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки (далі Програма) розроблена з метою реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, в основу якої покладено принципи захисту населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій; ліквідації наслідків можливих аварій та природних стихійних явищ; пріоритетність завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров’я громадян; навчання населення правилам поведінки та дій у разі виникнення надзвичайної ситуації; створення та утримання в готовності до використання за призначенням місцевого матеріального резерву в обсягах, що забезпечують відновлення нормальних умов проживання постраждалого внаслідок надзвичайних ситуацій населення на підвідомчій території, оповіщення населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, а також забезпечення пожежної і техногенної безпеки об’єктів комунальної власності та населених пунктів на підвідомчій території.

Програму розроблено у відповідності з вимогами Кодексу цивільного захисту України; Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 775; номенклатури та обсягів місцевого матеріального резерву для здійснення заходів, спрямованих на запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та надання термінової допомоги постраждалому населенню; Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених Наказом МВС України від 30.12.2014 №1417.

Програма розрахована на період з 2023 по 2026 роки і складається з таких розділів:

поповнення, оновлення (освіження) і зберігання місцевого матеріального резерву для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

          заходи, спрямовані на запобігання загибелі людей, забезпечення проведення пошуково–рятувальних робіт на воді;

заходи з організації навчання населення правилам безпеки життєдіяльності та діям в умовах виникнення надзвичайних ситуацій;

заходи щодо утримання фонду захисних споруд в готовності до використання за призначенням;

заходи з реконструкції (удосконалення) місцевої системи оповіщення та зв’язку цивільного захисту;

заходи щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів комунальної власності та населених пунктів сільської ради.

 

2. Зміст проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання

шляхом розроблення і виконання Програми

 

Державна політика у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення техногенної та пожежної безпеки на підвідомчій території здійснюється на принципах пріоритетності завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров’я людей і довкілля та безумовного надання переваги раціональній і превентивній безпеці.

Територія селищної ради потрапляє у зону геологічної небезпеки. Можливий землетрус силою до 4-х балів з епіцентром в межах Карпатський гір.

На території громади функціонує 5 об’єктів підвищеної небезпеки, з них 2 пожежо-вибухонебезпечні.

         Загальна площа лісових насаджень на території громади 509.3 га, що створює загрозу виникнення пожеж в природних екосистемах.

Крім того, існують часті загрози, пов’язані з небезпечними метеоявищами, аваріями на автошляхах, аварії на електромережах тощо.

Наявні заклади соціального призначення потребують вжиття заходів з приведення їх до належного протипожежного стану.

Наявність таких умов сприяє виникненню надзвичайних ситуацій із загрозою для життя людей і потребує чіткої роботи аварійно-рятувальних служб.

Під час проведення аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій особливого значення набуває наявність матеріальних резервів на всіх рівнях. Це дозволяє силам цивільного захисту своєчасно виконувати заходи, спрямовані на запобігання, ліквідацію надзвичайних ситуацій, надання термінової допомоги постраждалому населенню.

Одним із головних заходів захисту населення від надзвичайних ситуацій є його своєчасне оповіщення про небезпеку, обстановку, яка склалася, а також інформування про порядок і правила поведінки в умовах надзвичайних ситуацій.

З метою забезпечення захисту життя і здоров'я громадян, зменшення матеріальних втрат та недопущення шкоди підприємствам, установам і організаціям, матеріальним і культурним цінностям, довкіллю у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, проводиться оповіщення та інформування населення.

Для захисту населення від наслідків техногенних аварій, а також під час застосування зброї масового знищення, в особливий період, визначено місцевий фонд захисних споруд, який нараховує 3 протирадіаційних укриття (ПРУ № 84887, ПРУ №85007 та ПРУ № 85019) в смт.Смотрич, с.Балин, с.Стара Гута.

Та 3 найпростіших укриття.

Разом з тим, ці споруди втратили захисні властивості і потребують проведення ремонту та переоснащення технічного обладнання.

Забезпечення пожежної безпеки на об’єктах соціального призначення та в населених пунктах селищної ради є пріоритетним напрямом роботи, який потребує відповідного фінансування, адже протягом 2022 року на території громади зареєстровано 22 пожежі проти 17 за відповідний період 2021року. внаслідок яких загинула 1 особа.

     Виконання завдання по гасінню пожеж та рятуванню життя людей на них можливе лише при умові забезпечення підрозділів пожежної охорони сучасною пожежною технікою, пожежно-технічним озброєнням та відповідним фінансуванням. Так особливий склад 33 ДПРП (державний пожежно-рятувальний пост) Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, що розташований на території Смотрицької селищної ради, та особовий склад місцевої  пожежної команди (МПК) с.Балин не в повній мірі забезпечений пожежно-технічним озброєнням, а це в свою чергу призводить до зниження боєздатності підрозділів.

Селищною радою додатково створено 3 добровільних пожежних дружини які також потребують фінансової підтримки для належного функціонування.

 

3. Мета Програми

 

Метою Програми є послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (далі – надзвичайні ситуації), підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, покращення стану техногенної і пожежної безпеки..

Основною метою Програми є:

         поліпшення координації зусиль установ, підприємств та організацій, усіх форм власності, у сфері запобігання надзвичайним ситуаціям, ефективного реагування на них, забезпечення збереження життя і здоров’я людей, мінімізації наслідків забруднення територій;

        своєчасне та якісне проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів, спрямованих на ліквідацію надзвичайних ситуацій та їх наслідків;

        оперативне виконання пошукових, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт;

        створення місцевого та об’єктових матеріальних резервів у кількості, необхідній для оперативної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

       організація навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях;

         удосконалення процесу освітньої діяльності з функціонального навчання осіб керівного складу цивільного захисту, посадових осіб керівного складу з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації;

         забезпечення постійної організаційної і технічної готовності місцевої системи зв'язку та оповіщення;

            забезпечення належного протипожежного стану об’єктів з масовим перебуванням людей;

           

       посилення пожежної безпеки в громаді, поліпшення матеріально-технічного стану підрозділів державної та місцевої пожежної охорони для виконання покладених завдань за призначенням;

 

4. Шляхи і способи розв’язання проблеми

 

Оптимальним варіантом розв'язання проблеми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру є реалізація державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій шляхом системного здійснення першочергових заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій з використанням фінансових ресурсів селищної ради та інших джерел, не заборонених законом.

 

 

5. Обсяги та джерела фінансування Програми

 

Видатки на реалізацію заходів, передбачених Програми, здійснюватимуться за рахунок коштів, які передбачатимуться у місцевому бюджеті з урахуванням реальних можливостей, а також інших не заборонених законодавством джерел.

Орієнтовний обсяг фінансування завдань і заходів Програми становить 3624,3 тис. грн.. з них за рахунок місцевого бюджету – 3624,3 тис. грн.

Обсяг фінансування завдань і заходів Програми уточнюється щороку під час складання проекту місцевого бюджету на відповідний рік.

 

6. Завдання і напрямки Програми

 

Цільова програма передбачає здійснення першочергових заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій за такими напрямами:

створення матеріальних резервів усіх рівнів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

організації навчання населення правилам безпеки життєдіяльності та діям в умовах виникнення надзвичайних ситуацій;

утримання фонду захисних споруд в готовності до використання за призначенням;

реконструкції (удосконалення) місцевої системи оповіщення та зв’язку цивільного захисту;

заходи щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів комунальної форми власності та населених пунктів селищної ради.

Для розв'язання проблем захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій передбачається виконання основних завдань:

завчасне поповнення та оновлення матеріального резерву ресурсами, необхідними для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у кількості, визначеній номенклатурою;

здійснення невідкладних першочергових заходів щодо підтримання в постійній готовності місцевої системи оповіщення;

забезпечення пожежної та техногенної безпеки населених пунктів.

 

7. Очікувані результати, ефективність Програми

 

Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити належний рівень безпеки населення, захищеності територій, об'єктів виробництва і соціально-культурної сфери від надзвичайних ситуацій;

знизити ризик виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізувати їх наслідки;

поповнювати та оновлювати матеріальні цінності місцевого матеріального резерву, необхідних для ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

забезпечити надійну охорону, збереження місцевого матеріального резерву, підтримання матеріально-технічних засобів у постійній готовності до використання;

підвищити обізнаність населення щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

забезпечити здійснення комплексних заходів щодо підтримання в постійній готовності місцевої системи оповіщення;

своєчасно та у найкоротший термін проводити оповіщення керівного складу сільської ради у разі загрози виникнення чи виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру;

підвищити ефективність використання коштів, які спрямовуються на здійснення заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Ефективність виконання Програми полягає у створенні оптимальної та результативної системи цивільного захисту місцевого рівня, зменшенні кількості постраждалих та загиблих внаслідок надзвичайних ситуацій.

 

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію між виконавцями заходів Програми здійснює відділ цивільного захисту та мобілізаційної роботи селищної ради.

Контроль за виконанням Програми відповідно до своїх повноважень забезпечують:

на місцевому рівні – структурні підрозділи та працівники селищної ради в межах компетенції;

на об’єктовому рівні – керівники підприємств, установ та організацій.

Головним розпорядником коштів є Смотрицька селищна рада.

Інформацію про хід виконання Комплексної програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Смотрицької селищної ради від надзвичайних ситуацій на 2023-2026 роки на розгляд сесії селищної ради буде надано по завершенню терміну дії даної Програми.

Секретар виконавчого комітету                                                         Людмила БАВРОВСЬКА