Виконком рішення №12 «Про затвердження Положення визначення вартості та надання платних послуг закладами культури Смотрицької селищної ради і затвердження переліку платних послуг, що надаються закладами культури Смотрицької селищної ради»

  • 65
Тип документу: Виконком рішення
Дата: 26.01.2023
Автор: ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Номер документу: 12
Назва документу: Про затвердження Положення визначення вартості та надання платних послуг закладами культури Смотрицької селищної ради і затвердження переліку платних послуг, що надаються закладами культури Смотрицької селищної ради

СМОТРИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

КАм’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  Хмельницької  областІ

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

26  січня 2023р.                                            Смотрич                                                       № 12    

Про затвердження Положення визначення вартості  та надання платних послуг закладами культури Смотрицької селищної ради і затвердження переліку платних послуг, що надаються закладами культури Смотрицької селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

              Керуючись   статтями 26, 60   Закону  України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетним   кодексом  України, Постановою  Кабінету МіністрівУкраїни  12.12.2011 №1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності» (із змінами), наказом Міністерств акультури і мистецтв, Міністерства фінансів, Міністерства економіки України від 01.12.2015 № 1004/1113/1556 «Про затвердження Порядку визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», враховуючи клопотання закладів культури, які знаходяться на території громади, виконавчий комітет

 

ВИРІШИВ:

 

1. Затвердити:

1.1. Положення про надання платних послуг закладами культури Смотрицької селищної ради (Додаток 1);

1.2. Перелік платних послуг, що надаються закладами культури Смотрицької селищної ради (Додаток 2).

1.3. Калькуляцію платних послуг, що надаються закладами культури Смотрицької селищної ради (Додаток 3).

2.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту Тетяну БІЛОУС.

 

Селищний голова                                                                                               Ігор ЯЛОХА

 

Додаток1

 

 

Положення

про надання платних послуг закладами культури

Смотрицької селищної ради

І. Загальні положення

1.1. Положення розроблене відповідно до Бюджетного кодексу України, Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки та бібліотечну справу», Постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2011 № 1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності» (із внесеними змінами), наказу Міністерства культури України, Міністерства фінансів України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 01.12.2015 № 1004/1113/1556 «Про затвердження Порядку визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, затвердженими на державній та комунальній формі власності».

1.2. Платні послуги введені з метою створення найбільш сприятливих умов для задоволення духовних, моральних та інтелектуальних потреб населення, організації змістового дозвілля з метою підвищення соціально - культурної активності населення.

1.3. Для виконання платних послуг Заклади культури використовують свої основні засоби, матеріальні та нематеріальні активи.

1.4. До платних послуг  закладів культури  належать:

 - вхідна плата за перегляд вистав, театральних та музичних постановок, концертів, спектаклів, театралізованих свят, фестивалів, конкурсів спортивно - розважальних, оздоровчих;

 - демонстрація кіно - відео фільмів;

 - вхідна плата на концерти артистичних груп оркестрів та окремих артистів; 

 -  вхідна плата на вечори  відпочинку, дискотеки;

 - гра в більярд;

 - надання послуг з проведення урочистого обряду одруження;

 - надання в оренду приміщень глядацької зали для проведення зборів, конференцій та інше.

1.5. Платні послуги надаються працівниками Закладів культури за рахунок раціонального використання робочого часу.

1.6. Право безкоштовного обслуговування мають учасники та інваліди війни, учасники бойових дій, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, діти-інваліди, інваліди 1-2 груп, учасники АТО та члени їх сімей.

1.7. Працівники, відповідальні за платні послуги у закладах культури, надають користувачам консультації щодо порядку надання платних послуг.

1.8. Це положення поширюється на заклади культури, що знаходяться на території Смотрицької селищної ради, що належать до комунальної власності  Смотрицької територіальної громади.

 

2. Основні завдання

2.1. Покращення та удосконалення культурно-масової роботи на території  Смотрицької селищної ради.

2.2. Поліпшення якості та оперативності обслуговування користувачів за рахунок надання платних послуг.

2.3. Поліпшення матеріально-технічної бази закладів культури.

3. Організаціяроботи

3.1. Це Положення передбачає:

- перелік та вартість платних послуг у Закладах культури Смотрицької селищної ради;

- взаємовідносини між замовниками та працівниками закладів культури;

- відповідальність працівників за надання послуг;

- забезпечення систематичного та чіткого обліку всієї роботи з надання платних послуг та контролю за якістю їх виконання.

3.2. Усі платні послуги надаються працівниками закладів культури протягом робочого дня за рахунок раціонального використання робочого часу.

4. Права і обов’язки

4.1. Заклади культури мають право:

- вносити пропозиції щодо використання коштів, одержаних від надання платних послуг;

- визначати можливість і доцільність виконання послуг;

- рекламувати платні послуги, вносити пропозиції про розширення або припинення надання платних послуг чи окремих їх видів;

- вносити свої пропозиції щодо зміни вартості платних послуг.

4.2. Заклади культури зобов’язані:

- чітко дотримуватись виконання цього Положення;

- забезпечувати якісне та оперативне обслуговування замовників;

- аналізувати попит на ті чи інші послуги, вести роботу з удосконалення та вивчення доцільності надання платних послуг;

- щомісячно здавати у централізовану бухгалтерію селищної ради звіти про надходження та використання коштів, отриманих від надання платних послуг.

5. Керівництво роботою з надання платних послуг

5.1. Робота  щодо  організації  та  надання   платних послуг очолюється керівниками закладів культури.

5.2 Відповідальні особи фіксують отримані замовниками послуги.

6. Порядок визначеннявартостіплатнихпослуг

6.1. Встановлення вартості платної послуги здійснюється на підставі витрат, пов'язаних з наданням послуг.

6.2. Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.

6.3. Собівартість платної послуги розраховується на підставі норми часу для надання такої послуги та вартості розрахункової калькуляційної одиниці часу.

6.4. Заклади культури самостійно визначають калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

6.5. Зміна вартості платної послуги може здійснюватися у зв’язку із зміною умов її надання, що не залежить від господарської діяльності закладу.

6.6. Заклади культури можуть надавати платні послуги на пільгових умовах, передбачених законодавством (дітям дошкільного віку, учням, студентам, пенсіонерам, інвалідам, учасникам антитерористичної операції та їх сім’ям).

6.7. Вартість платних послуг визначається окремо за кожним видом послуг, які надаються закладами культури, і складається з витрат, безпосередньо пов’язаних з їх наданням.

6.8. Складовими вартості платної послуги є:

- витрати на оплату праціпрацівників, які безпосередньо надають послуги;

- нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

- безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій, товари чи послуги яких використовуються при наданні платних послуг;

- капітальні витрати;

- індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

6.9. Вартість платної послуги розраховується на основі економічно обґрунтованих витрат, включно зі сплатою податків, зборів (обов’язкових платежів) відповідно до Податкового кодексу України та з урахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку і має бути не менше розміру понесених витрат.

6.10. Розмір плати за той чиінший вид платноїпослуги визначається, виходячи з розрахунку витрат, пов’язаних з її наданням.

7. Планування та використання доходів від платних послуг

7.1. Облік надходжень та видатків покладається на відділ бухгалтерськог ообліку та фінансово їзвітності Смотрицької селищної ради.

7.2. Плата за послуги вноситься уготівковій формі навідповідний реєстраційний рахунок за спеціальним фондом місцевого бюджету.

7.3. Відповідно до статті 13 Бюджетного Кодексу України плата за послуги зараховується до власних надходжень Закладів культури. Планування витрат за рахунок доходів, одержаних від надання платних послуг, здійснюється за кожним видом послуг.

7.4. Матеріальні цінності Закладів культури, придбані або створені за рахунок коштів, отриманих від платних послуг, належать Смотрицькій селищній раді.

8. Завдання працівників, безпосередньо пов’язаних з наданням платних послуг

8.1. Надавати користувачам інформацію про всі види платних послуг, які пропонують Заклади культури.

8.2. Здійснювати оформлення відповідних документів про надані Закладами культури платні послуги.

8.3. Слідкувати за якістю виконання послуг.

 

Додаток2

 

 

 

ПЕРЕЛІК ПЛАТНИХ ПОСЛУГ,

що надаються бібліотеками  Смотрицької селищної ради

з/п

Найменування послуг

 

1

Організація діяльності любительських об'єднань та клубів за інтересів (художніх, природничо-наукових, за професіями)

2

Розробка сценаріїв і проведення заходів за заявкамипідприємств,установ та організацій

3

Пошук інформації в Інтернеті бібліотекарем

4

Надання послуг в організації науково-практичнихконференцій,майстер-класів

5

Обслуговування екскурсійних груп і окремих відвідувачів у приміщенні бібліотеки, під час огляду експозицій, виставок тощо

6

Користування міжбібліотечним абонементом  (пересилання документів)

7

Надання в оренду приміщень бібліотек у разі коли це неперешкоджає проведенню закладом діяльності у сферікультури

8

Фотокопіювання, ксерокопіювання, мікрофільмування з книжок, брошур, газет, журналів ті інших документів з фондів бібліотек

9

Надання послуг з користування настільними і комп'ютерними іграми, дитячими ігровими містечками, персональними комп'ютерами

10

Експонування рекламних матеріалів юридичних та фізичних осіб у приміщеннях або на сайті закладу

11

Продаж документів з фондів бібліотеки, що списується та підлягає утилізації, фізичним та юридичним особам

12

Підготовка фактографічних, бібліографічних та інших довідок для фізичних та юридичних осіб

13

Добір документів за темою, замовленою користувачем для рефератів, контрольних, курсових, наукових та дипломних робіт  (1 тема)

14

Ксерокопія (1 аркуш ч/б) А4

15

Компютерний набір (1 сторінка)

16

Запис на носії інформації

17

Друк на ч/б лазерному принтері (1 аркуш)

18

Розроблення сценарію (до 10 сторінок)

19

Сканування тексту: - без редакції

  • з редакцією

20

Виготовлення титульної сторінки рефератів, контрольних, курсових, наукових та дипломних робіт

21

Користування компютером з використанням Інтернету

до 60 хв.

після 60 хв.

22

Проведення виставок книг і творів образотворчого мистецтва

 

Додаток 3

 

ПЛАТНІ ПОСЛУГИ,

що надаються будинками культури та сільськими клубами  Смотрицької селищної ради

Найменування послуг

1

Надання в оренду приміщення кіноконцертного залу для проведення вистав, театральних та музичних постановок, концертів, інших постановок, діяльність артистичних груп та окремих артистів

2

Надання послуг з організації та/або проведення культурно-масових заходів, поминальних обідів та ін..

3

Надання в оренду приміщень глядацької зали для проведення зборів, конференцій та інше, у разі, коли це не перешкоджає проведенню закладом діяльності у сфері культури.

 

4

Послуги музичного супроводу чи музичного оформлення зборів, конференцій, масових заходів.

5

Проведення вечорів відпочинку, концертів, розважальних програм.

6

Надання послуг в організації науково-практичних конференцій, майстер класів.

7

Проведення виставок книг та творів декоративно-ужиткового, образотворчого мистецтва

8

Розроблення сценаріїв, розроблення сценаріїв за заявками підприємств, установ, організацій

9.

Проведення вечорів відпочинку, дискотек

10

Гра в теніс

11

Гра в більярд