Виконком рішення №22 «Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав»

  • 25
Тип документу: Виконком рішення
Дата: 07.03.2023
Автор: ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Номер документу: 22
Назва документу: Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

СМОТРИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

КАм’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  Хмельницької  областІ

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

  07 березня 2023р.                                            Смотрич                                                       №22   

 

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

 

 

           

             Керуючись статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України, статтею 34 Закону  України   «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 11, 12, 15 Закону України "Про охорону дитинства", враховуючи рішення Комісії з питань захисту прав дитини (протокол № 2 від 07.03.2023 року) та  надані документи, виконавчий комітет селищної ради

 

ВИРІШИВ

 

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав Шварчука Олега Станіславовича, ****** року народження, жителя смт.Смотрич Кам’янець-Подільського району Хмельницької області по відношенню до його малолітнього сина, Шварчука Максима Олеговича, ****** року народження (додається).

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника служби у справах дітей Смотрицької селищної ради О.Пекарського.

 

 

           

Селищний  голова                                                                                                        Ігор ЯЛОХА

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення  виконавчого комітету

 селищної ради

від 07.03.2023 р.№22

 

Висновок

 органу опіки та піклування виконавчого комітету

Смотрицької селищної ради щодо доцільності 

позбавлення батьківських прав

Розглянувши звернення адміністрації КНП «Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки Вінницької обласної ради» від  27.02.2022 року,  щодо надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав  Шварчука Олега Станіславовича, ****** року народження,  органом опіки та піклування Смотрицької селищної ради встановлено, що  він є батьком малолітньої дитини – Шварчука Максима Олеговича, ****** року народження, який розпорядженням Немирівської райдержадміністрації від 07.09.2018 року №219  направлений в Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураження ЦНС та порушення психіки, де знаходиться на повному державному  утриманні до цього часу.

Рішенням Немирівського районного суду від 02.08.2019 р справа №140/868/19 провадження 2/140/522/19  мати дітей - Шварчук Оксана Петрівна позбавлена батьківських прав.

Шварчук Олег Станіславович, зареєстрований в смт.Смотрич вул.******, але фактично проживає за іншою адресою: смт. Смотрич вул. ******  Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Відповідно до характеристики, наданої Смотрицькою селищною радою, Шварчук О.С. характеризується задовільно, скарг та зауважень  на нього не поступало, зловживає алкогольними напоями, ніде не працює, раніше судимий.

28.02.2023 року комісією у складі начальника Служби у справах дітей Смотрицької селищної ради Пекарського О.В., фахівця із соціальної роботи відділення соціальних послуг КП «Добробут» Смотрицької селищної ради Башняк О.П., поліцейського офіцера громади Мосенжука М.І. здійснено обстеження житлово - побутових умов проживання Шварчука Олега Станіславовича про що свідчить  складений акт,  у якому  зафіксовано, що будинок знаходиться в напіваварійному стані, у кімнатах брудно, безлад та неприємний запах, кімнати недостатньо освітлені та провітрені, присутній запас продуктів харчування (хліб, макарони, картопля), меблі є в обмеженій кількості (стіл, шафа для посуду, диван, табуретки), опалення пічне, ремонт в кімнатах відсутній. Умови проживання в будинку незадовільні, не створені належні умови для проживання. Будинок потребує ремонту, наведення порядку та благоустрою, забезпечення санітарних вимог.

Шварчук О.С.  немає постійного місця роботи, джерелом доходу є періодичні підробітки.

Начальником  служби у справах дітей Смотрицької селищної ради роз’яснено Шварчуку О.С. наслідки позбавлення його батьківських прав.

Питання про доцільність позбавлення батьківських прав Шварчука Олега Станіславовича розглядалося на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 07.03.2023 року,  на яке був запрошений і батько дитини. Шварчук О.С., зазначив, що не заперечує проти позбавлення батьківських прав та не бажає виховувати та утримувати дитину.

Відповідно до частини 2 статті 150 Сімейного кодексу України, в якій вказується, що батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний та духовний розвиток, відповідно до ч.1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства», в якій йдеться, що на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини,  частини 1 пунктів 1,2   статті 164  Сімейного кодексу України де зазначено, що мати, батько можуть бути позбавленні судом батьківських прав, якщо вони  не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування та ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків.

 Враховуючи те, що Олег Станіславович не був позбавлений інформації стосовно місця перебування дитини, не створювалися перешкоди у спілкуванні  з ним, разом з тим,  він  жодним чином не виявляє бажання турбуватися про здоров’я та фізичний, духовний та моральний розвиток своєї дитини, забезпечувати їжею, створювати відповідні житлово-побутові умови для проживання, задовольняти його потреби, вищевикладені обставини свідчать про фактичну можливість, але вольове не бажання батька виконувати батьківські обов’язки, покладені на нього законом.

Таким чином, на підставі вищевикладеного, відповідно до  статті 164 Сімейного кодексу України, з метою захисту прав та інтересів малолітніх, орган опіки та піклування Смотрицької селищної ради вважає за доцільне та таке, що відповідає інтересам дитини, позбавлення батьківських прав Шварчука Олега Станіславовича, ****** року народження відносно його малолітнього сина Шварчука Максима Олеговича, ****** року народження.

 

 

 

  Селищний голова, голова комісії

  з питань захисту прав дитини                                                                            Ігор ЯЛОХА