Проєкт рішення селищної ради №бн «Про затвердження Програми забезпечення власним житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування на території Смотрицької селищної ради на 2024-2026 роки»

  • 21
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 39
Тип документу: Проєкт рішення селищної ради
Дата: 07.12.2023
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: б\н
Назва документу: Про затвердження Програми забезпечення власним житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування на території Смотрицької селищної ради на 2024-2026 роки

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання

ПРОЄКТ  РІШЕННЯ

ТРИДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТОЇ   ПОЗАЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ  СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

Грудня  2023 р.                                   Смотрич                                      № 00 -39 /2023

 

Про затвердження Програми  забезпечення

власним  житлом дітей-сиріт та  дітей  позбавлених 

батьківського   піклування  на  території 

Смотрицької  селищної  ради на 2024-2026 роки

 

              Відповідно до ст. 85 Бюджетного кодексу України та керуючись  статтями  26,  59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою подальшого зміцнення законності та правопорядку на території Смотрицької селищної ради Кам’янець - Подільського району  Хмельницької області, покращення ефективності роботи та мобільності у реагуванні і попередженні злочинів та правопорушень, враховуючи пропозиції   спільного  засідання   постійних  комісій  селищної  ради від 08.12.2023року, селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити  Програми  забезпечення  власним  житлом дітей-сиріт та  дітей  позбавлених 

батьківського   піклування  на  території  Смотрицької  селищної  ради на 2024-2026 роки (додається).

 2. Відділу фінансів виконавчого комітету селищної ради забезпечити фінансування заходів, передбачених на реалізацію  Програми  забезпечення власним  житлом дітей-сиріт та  дітей  позбавлених  батьківського   піклування  на  території  Смотрицької  селищної  ради на 2024-2026 роки, виходячи із загального обсягу видатків на відповідні роки.

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на постійну комісію  з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Йосип Бомк ) .

 

Селищний голова                                                                                                     Ігор ЯЛОХА     

  ЗАТВЕРДЖЕНО  

                     Рішенням тридцять  дев’ятої позачергової

сесії селищної ради VIII скликання

                                                                                               від 08.12.2023 року  №00-39/2023

 

 

 

 

 

Програма

забезпечення власним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на території    Смотрицької селищної  ради

на 2024 – 2026 роки

 

 

Смотрич

2023 рік

 

ПАСПОРТ

Програми  забезпечення власним  житлом дітей-сиріт  та  дітей  позбавлених  батьківського   піклування   на  території  Смотрицької  селищної  ради на 2024-2026 роки

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Виконавчий комітет Смотрицької селищної ради

2.

Розробник програми

Виконавчий комітет Смотрицької селищної ради

3.

Відповідальний виконавець програми

Виконавчий комітет Смотрицької селищної ради

4.

Учасники програми

 Виконавчий комітет Смотрицької селищної ради

5.

Термін реалізації програми

2024 – 2026 роки

6.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм

Державний та місцевий  бюджети

 

1. Актуальність прийняття Програми

            Питання  виховання і захисту підростаючого покоління завжди є  і будуть актуальними, адже діти – гарант самозбереження й поступу нації. Незважаючи на  зусилля  держави  щодо  поліпшення  становища  підростаючого покоління, створення умов для його гармонійного розвитку, у країні  щорічно на тлі зменшення кількості населення , збільшується  чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

           Ряд законів України, актів Президента України та Уряду держави закріпили  пріоритетність сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування.

Не дивлячись на значне збільшення кількості дітей, які проживають в сім’ях опікунів та піклувальників, традиційною формою влаштування дітей, які з різних  причин втрачають можливість виховуватись в сім’ї, залишається їх утримання в  інтернатних закладах. Після виходу з інтернатного закладу переважна кількість дітей має проблеми з адаптацією до навколишнього соціуму, передусім - це відсутність власного житла.

На території Смотрицької селищної територіальної громади проживають 14 дітей, позбавлених батьківського піклування (4 дітей під опікою, 1 дитина в прийомній сім`ї, 9 – в закладах інституційного догляду), та 7, дітей позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій. Діє 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 9 дітей позбавлених батьківського піклування (8 з статусом дитини позбавленої батьківських прав, 1 – дитина – сирота).

На сьогодні знаходиться на обліку 10 дітей, віком від 16 до 23 років, позбавлених батьківського піклування, які потребують поліпшення житлових умов.

Прийняття  Програми зумовлено необхідністю виконання законів України  «Про  забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», доручення Президента України від 08.04. 2011 року № 1-1/637 щодо підвищення ефективності механізмів забезпечення захисту прав і законних інтересів дитини в Україні відповідно до вимог Конвенції ООН про права дитини, постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р.  №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 26 травня 2021 р.  №615 «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримка малих групових будинків».

2.  Термін  реалізації  Програми

Термін  реалізації  Програми  –  2024 - 2026  роки.

3. Мета  Програми

Метою Програми є створення умов для реалізації державних гарантій і  конституційних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  шляхом концентрації зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування  щодо підготовки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до  самостійного життя та забезпечення їх власним житлом.

Основними завданням  Програми є:

3.1. Координація зусиль на захист права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, можливості потрапити в сімейне виховання, реалізація права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на спілкування з біологічною сім’єю, родинним  оточенням.

3.2. Створення належних умов для фізичного, розумового та духовного розвитку кожної дитини-сироти, забезпечення соціального захисту дітей, набуття ними належної освіти, опанування навичок до самостійного життя.

3.3.  Вивчення  індивідуальних потреб кожної дитини-сироти та дитини,  позбавленої батьківського  піклування.

3.4. Забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при потребі, власним житлом.

3.5. Проведення , при потребі, ремонту житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

3.6. Надання допомоги у переоформленні житла на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

4.Організаційне забезпечення.

1. Проведення оцінки потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку у Службі у справах дітей Смотрицької селищної ради, щодо їх забезпечення власним житлом.

 

 

 

Орган опіки та піклування, ССД Смотрицької селищної ради, відділ житлово-комунального господарства, архітектури та земельних відносин Смотрицької селищної ради, старости громади

протягом терміну дії Програми

2.Забезпечити функціонування Комісії з використання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, з їх числа.

  Виконком  селищної  ради,   

  протягом терміну дії Програми

 

3.Постійне оновлення банку даних дітей-сиріт та дітей позбавлених  батьківського  піклування, які досягли 16-річного віку, та списку дітей, які перебувають на квартирному обліку для виплати грошової компенсації .

Відділ соціального захисту населення Смотрицької селищної ради,  ССД Смотрицької селищної ради

протягом терміну дії Програми

4. Ведення обліку нерухомого майна, яке належить на правах власності, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ССД Смотрицької селищної ради, відділ житлово-комунального господарства, архітектури та земельних відносин Смотрицької селищної ради

протягом терміну дії Програми

5. Придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та, за потреби, проведення ремонту наявного житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ССД Смотрицької селищної ради, відділ житлово-комунального господарства, архітектури та земельних відносин Смотрицької селищної ради, КП «Добробут» Смотрицької селищної ради

Протягом 2024 – 2026 роки

6. Надання допомоги у оформленні та переоформленні житла на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ССД Смотрицької селищної ради протягом терміну дії Програми

5. Фінансове  забезпечення  Програми

            Фінансування Програми здійснюється за рахунок виділених в установленому  порядку коштів  з Державного та місцевого бюджетів,  добровільних внесків юридичних і фізичних осіб та за рахунок інших джерел,  не  заборонених чинним  законодавством.       

 

6. Очікувані результати  виконання Програми

            Реалізація програми дасть змогу :

1. Отримати на початковому етапі повну інформацію про потреби дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для з’ясування обсягів забезпечення їх власним житлом.

2. Соціально адаптувати та ресоціалізувати дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – випускників інтернатних закладів.

3. Реалізувати механізм житлового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не мали житла до влаштування в  державні  інтернатні заклади або на виховання в сім’ї громадян.

4. Забезпечити житловими приміщеннями за місцем народження дітей-сиріт та дітей, позбавлених, батьківського піклування, у разі відсутності у них житла після закінчення (припинення) їх перебування під опікою, піклуванням, у прийомних сім’ях, закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Секретар   селищної ради                                                    Людмила БАВРОВСЬКА