Проєкт рішення селищної ради №бн «Про затвердження Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років на 2024–2026 роки»

  • 58
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 39
Тип документу: Проєкт рішення селищної ради
Дата: 07.12.2023
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: б\н
Назва документу: Про затвердження Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років на 2024–2026 роки

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання

ПРОЄКТ  РІШЕННЯ

ТРИДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТОЇ   ПОЗАЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ  СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

грудня  2023 р.                                   Смотрич                                      № 00 -39 /2023

 

 

Про  затвердження   Програми

надання одноразової допомоги

дітям-сиротам та  дітям,позбавленим

батьківського піклування, яким виповнилось

18 років  на 2024–2026 роки

Відповідно до ст. 85 Бюджетного кодексу України та керуючись  статтями  26,  59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року № 823 «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років», з   метою соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавленим батьківського  піклування селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити   Програму надання одноразової допомоги дітям-сиротам та  дітям,позбавленим

батьківського піклування, яким виповнилось 18 років  на 2024–2026 роки (додається).

 2. Відділу фінансів виконавчого комітету селищної ради забезпечити фінансування заходів, передбачених на реалізацію  Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам та  дітям,позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років  на 2024–2026 роки , виходячи із загального обсягу видатків на відповідні роки.

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на постійну комісію  з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Йосип Бомк ) .

 

Селищний голова                                                                                                     Ігор ЯЛОХА     

ЗАТВЕРДЖЕНО  

                     Рішенням тридцять  дев’ятої позачергової

сесії селищної ради VIII скликання

                                                                                               від 08.12.2023 року  №00-39/2023

 

 

 

                                                     

ПРОГРАМА
надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям,
позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років

на 2024–2026роки

 

Смотрич

2023рік

ПАСПОРТ

Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям,
позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років

на 2024–2026роки

1.

Ініціатор розроблення Програми

 

Смотрицька селищна рада

2.

Підстава для розробки Програми

Конвенція ООН про права дитини, Конституція України, Закон України «Про охорону дитинства»,  ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанова Кабінету Міністрів України від  25.08.2005 № 823«Про затвердження порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям,позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку».

3.

Розробник Програми

Відділ у справах дітей та соціального захисту населення Смотрицької селищної ради

4.

Відповідальний виконавець Програми

Відділ у справах дітей та соціального захисту населення Смотрицької селищної ради

5.

 Головний розпорядник коштів

Смотрицька селищна рада

6.

Термін реалізації програми

2024-2026 рік

7.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Селищний бюджет

8.

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:

 

7 240 грн.

 

 

І.  Загальні положення

                Програма надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років на 2021-2023 роки передбачає реалізацію першочергових заходів, спрямованих на забезпечення виплати одноразової грошової допомоги особам даної категорії, оскільки діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, відносяться до соціально незахищених категорій населення, які потребують захисту прав та інтересів, підтримки та допомоги у підготовці до самостійного життя.

На території Смотрицької селищної територіальної громади проживають 14 дітей, позбавлених батьківського піклування (4 дітей під опікою, 1 дитина в прийомній сім`ї, 9 – в закладах інституційного догляду), та 7, дітей позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій. Діє 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 9 дітей позбавлених батьківського піклування (8 з статусом дитини позбавленої батьківських прав, 1 – дитина – сирота).

Програма розроблена відповідно до Законів України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про охорону дитинства»,  ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005 року № 823 «Про затвердження порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку».

ІІ.  Мета Програми

Метою цієї Програми є забезпечення повного і своєчасного надання одноразової матеріальної допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, яким у 2024 – 2026

роках  виповнюється 18 років (надалі - допомога).

ІІІ.  Завдання Програми

Завданнями Програми є встановлення чіткого порядку надання допомоги, зокрема визначення кола осіб, що мають на неї право, строків і спосіб, у який такі особи можуть звернутися до уповноважених органів для отримання допомоги, розмір допомоги в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005 року № 823 «Про затвердження порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку».

IV. Реалізація  Програми

Програма діє з 01 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року.

Програма направлена на надання одноразової допомоги особам, яким у 2024-2026 роках виповнюється 18 років.У разі неотримання з будь-яких причин дитиною одноразової допомоги у строк дії програми, вона може бути виплачена протягом трьох років.

Допомога надається на підставі наданої до Служби  у справах дітей Смотрицької селищної ради заяви, копії паспорта та картки платника податків  отримувача цієї допомоги.

Отримані документи , разом з підтвердженням статусу дитини та перебування на  первинному обліку, передаються Службою у відділ бухгалтерського обліку Смотрицької селищної ради для подальшого фінансування.

Право на отримання одноразової допомоги для недієздатної особи має піклувальник, призначений в установленому порядку.

У разі перебування особи, яка має право на отримання одноразової допомоги, в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань така допомога призначається і виплачується шляхом перерахування на відкритий у банку вкладний (депозитний) рахунок особи на підставі звернення адміністрації слідчого ізолятора або установи виконання покарань до селищної ради за умови наявності інформації про дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, в єдиному електронному банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Щорічно Служба у справах дітей Смотрицької селищної ради подає на ім’я Смотрицькому селищному голові клопотання на виплату одноразової допомоги з оновленим списком отримувачів даної допомоги.

V. Джерела та обсяг фінансування заходів Програми

Фінансування програми передбачається здійснювати відповідно до законодавства України за рахунок коштів місцевого бюджету в межах фонду, а також коштів благодійних організацій та інших джерел, незаборонених законодавством.

Для виконання завдань даної програми необхідно фінансування в розмірі 1810,00 грн. для кожної дитини, зазначеної в додатку №1 (в порядку постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005 року № 823).

Обсяг річного фінансування може переглядатися на підставі відповідних рішень сесії Смотрицької селищної ради.

 

VI. Очікувані результати виконання Програми

Реалізація Програми надасть можливість забезпечити надання матеріальної одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, яким у 2021-2023 роках  виповнюється 18 років, що проживають в межах населених пунктів, що входять в склад об’єднаної територіальної громади.

VII .Контроль за виконанням  Програми

Контроль за виконанням даної Програми покласти на постійну комісію селищної ради з питань освіти, культури, спорту охорони здоров’я  та соціального захисту населення  Смотрицької селищної ради.

 

Секретар   селищної  ради                                                 Людмила БАВРОВСЬКА