Рішення селищної ради №4-43/2024 «Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою на 2024 рік»

  • 5
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 43
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 11.04.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 4-43/2024
Назва документу: Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою на 2024 рік

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ ‘ЯНЕЦЬ - ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання        

                                                                   РІШЕННЯ

                            СОРОК  ТРЕТЬОЇ  ЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

11  квітня 2024 р.                                     Смотрич                                          № 4-43/2024

Програми  підтримки діяльності

органів виконавчої  влади

Смотрицькою селищною радою

на 2024 рік

 

  

         Керуючись статтею 26 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні», з  метою  покращення матеріально-технічного  забезпечення,підвищення ефективності роботи апарату  райдержадміністрації  та її структурних підрозділів,поліпшення  якості надання адміністративних та управлінських послуг,оздоровленя відносин  між органами влади та населенням,інститутами  громадянського суспільства, , враховуючи пропозиції спільного засідання постійних комісій від 11.04.2024, селищна ради

ВИРІШИЛА:

1.Затвердити   Програму    підтримки діяльності органів виконавчої  влади  Смотрицькою селищною радою на 2024 рік (додається).

2.Відділу фінансів селищної ради при формуванні та уточненні бюджету передбачити кошти на виконання  реалізації Програми.

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на  постійну  комісію з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Йосип Бомк).

 

Селищний голова                                                                                                Ігор ЯЛОХА

 

 

                                                                                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                 Рішенням сорок третьої сесії            

                                                                                                 селищної ради VІІІ скликання 

                                                                                                 від 11.04.2024 року № 4-43/2024                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПРОГРАМА

підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою

на 2024 рік

 

 

 

Смотрич

2024 рік

 

1.Загальна частина

 

   Районна Програма підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою на 2024 рік (далі – Програма) розроблена з урахуванням вимог статті 85 Бюджетного кодексу України, законів України «Про державну службу», «Про правовий режим воєнного стану», «Про місцеві державні адміністрації ”, Прикінцевих положень Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік», указів Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», №68/2022 «Про утворення військових адміністрацій», постанов Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 №252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», від 30.01.2024 № 99 «Про внесення змін до постанов КМУ від 09.11.2016 № 787 «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій» і від 25.04.2023 № 391 “Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану”, від 20.04.2016 №304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія законів України «Про державну службу», від 29.12.2023 року №1409 «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році», та з врахуванням того, що фінансування видатків із загального фонду Державного бюджету на утримання апарату районної державної адміністрації, структурних підрозділів районної державної адміністрації та позаштатних працівників адміністрації не забезпечує в повному обсязі проведення видатків на потреби для виконання повноважень, визначених законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про  державну  службу», «Про правовий режим воєнного стану».

 

Паспорт до Програми наведений у додатку 1 до Програми.

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

У зв’язку із введенням воєнного стану, перед районною державною адміністрацією постало завдання запровадження низки реформ у різних сферах діяльності. Перед працівниками органів виконавчої влади поставлено додаткові завдання щодо забезпечення ефективної реалізації реформ на місцевому рівні, зокрема з урахуванням змін до бюджетного та податкового законодавства, підвищення самостійності місцевих бюджетів.

На координацію роботи усіх органів місцевого самоврядування, створення належних умов для розвитку економіки, господарської та соціально-культурної діяльності відповідної території повна відповідальність покладається на місцеві органи виконавчої влади, до яких належить і районна ланка. У межах наданих повноважень  районна державна адміністрація всебічно сприяє територіальним громадам в ефективній реалізації реформ на місцевому рівні, вирішенні системних проблем на центральному рівні, у тому числі шляхом надання методичної, консультативної та інформаційної допомоги.

Враховуючи, запровадження на території України з 24 лютого 2022 року воєнного стану, до завдань органів виконавчої влади включено і забезпечення охорони, цивільного захисту населення та оборони району, ліквідації надзвичайних ситуацій, а також реалізації державної політики у сфері соціального та гуманітарного забезпечення.

 

Процес виконання зазначених вище завдань обмежується граничним обсягом передбачених видатків державного бюджету, в частині оплати праці працівників адміністрації на 2024 рік, якого не вистачає для нарахування заробітної плати в розмірі 70 відсотків посадового окладу та 30 відсотків премії від посадового окладу, забезпечення ефективної та якісної діяльності працівників органів виконавчої влади. Зокрема, відсутні кошторисні призначення для утримання позаштатних працівників адміністрації (сторожів).

 

 

У зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації, внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією  видатки на оплату праці для місцевих державних адміністрацій значно зменшилися. 

Невтішна ситуація й з поточним утриманням місцевих державних адміністрацій, оскільки кошторисні призначення не передбачені на поточні видатки 2024 року для придбання паливно-мастильних матеріалів, ремонту та страхування автомобілів, заправку картриджів, придбання програмного забезпечення, оплата послуг хостингу адміністрації, ремонт комп’ютерної техніки, судовий збір, послуги обстеження газорозподільних мереж та димо-вентиляційних каналів, навчання працівника відповідального за доступ до газових котлів.

Такий стан бюджетного забезпечення значно ускладнює виконання своїх функцій місцевими державними адміністраціями, адже не забезпечено мінімальної потреби у видатках з оплати послуг легалізації, супроводу комп’ютерних програм, обслуговування технічних засобів інформаційно-аналітичних систем, придбання господарських і канцелярських товарів тощо.

В той час, як сучасні умови вимагають системного обміну інформацією, оприлюднення інформації на веб-порталах, відображення прозорої інформації про закупівлі товарів, робіт, послуг у системі допорогових електронних державних закупівель, забезпечення обов’язкового проведення процедур через електронну систему.

До того ж, потребує також оновлення і комп’ютерна техніка, яка за роки експлуатації вичерпала свій технічний ресурс і потребує заміни. 

З метою вирішення цих питань та, враховуючи недостатність коштів державного бюджету на утримання райдержадміністрації та її структурних підрозділів, необхідне впровадження комплексних заходів, у зв’язку з чим і зумовлена необхідність розробки, прийняття та виконання Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою на 2024 рік.

3. Визначення мети Програми

            Програма розроблена з метою покращення матеріально-технічного забезпечення, підвищення ефективності роботи апарату райдержадміністрації та її структурних підрозділів, поліпшення якості надання адміністративних та управлінських послуг,  оздоровлення відносин між органами влади та населенням, інститутами громадянського суспільства.

4.Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

   Основним завданням Програми є стимулювання активності працівників органів виконавчої влади районної ланки на досягнення конкретних результатів, прийняття ефективних управлінських рішень та на оперативне розв’язання проблем. Зазначене можливе за наявності вмотивованого кваліфікованого кадрового потенціалу, здатного до генерування ідей, креативного мислення, постійного підвищення свого кваліфікаційного рівня та належного матеріально-технічного забезпечення.

Реалізація завдань Програми передбачає зміцнення матеріально-технічної бази та збільшення розміру заробітної плати працівникам апарату райдержадміністрації і її структурних підрозділів  для здійснення ними власних повноважень та делегованих, відповідно до закону повноважень органами місцевого самоврядування.

            У результаті виконання програми буде забезпечено:

  • підвищення ефективності роботи працівників і зміцнення кадрового потенціалу;
  • удосконалення системи управління в органах виконавчої влади;
  • належне виконання повноважень;
  • підвищення рівня та удосконалення технології обліку і обробки наявної інформації для якнайшвидшої підготовки та видачі відповідних юридичних, бухгалтерських та інших документів, які є компетенцією органів державного управління;
  • підвищення інформованості жителів району про соціально-економічний розвиток району, виконання бюджету, державних, регіональних та  місцевих програм тощо.

Напрями і заходи Програми наведено у додатку 2 до Програми.

 

           Ресурсне забезпечення  напрямів і заходів програми підтримки діяльності органів виконавчої влади Смотрицькою селищною радою на 2024 рік наведено у додатку 3 до Програми.

 

5. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів і джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

          Основними шляхами і засобами розв’язання проблем, визначених Програмою, є необхідність забезпечення поточних потреб адміністрації та врегулювання розміру заробітної плати серед керівників адміністрації, державних службовців та забезпечення оплати праці позаштатних працівників.

            Реалізацію заходів Програми планується здійснити за рахунок коштів селищного бюджету Смотрицької селищної ради на 2024 рік з урахуванням вимог статті 85 Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2024 № 99 «Про внесення змін до постанов КМУ від 09.11.2016 № 787 «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій» і від 25.04.2023 № 391 “Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану”, а також субвенції з інших місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел.

Обсяг  загальної  потреби фінансового ресурсу на заходи Програми  визначений з урахуванням  потреб керівного складу,  структурних  підрозділів та позаштатних працівників.

            Розподіл видатків на реалізацію Програми здійснюватиметься шляхом прийняття розпорядження начальника районної державної (військової) адміністрації з урахуванням чисельності працівників апарату адміністрації, її структурних підрозділів, позаштатних працівників, ініціативності в роботі, якості та обсягу виконуваних завдань.

   Програма не поділяється на етапи, оскільки є короткостроковою і розрахована на 1 рік.

 

6. Координація та контроль за виконанням Програми

 

Виконання Програми покладається на апарат районної державної (військової) адміністрації та її структурні підрозділи.

Контроль за виконанням Програми покладається на районну державну (військову) адміністрацію на період військового стану, а по закінченні військового стану на районну державну адміністрацію.

 

Додаток 1

до Програми

 

 

 

ПАСПОРТ

 Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади

Смотрицькою селищною радою на 2024 рік

 

 1. Розробник Програми: Кам’янець-Подільська районна державна (військова) адміністрація.

 

2. Відповідальний виконавець Програми:

Кам’янець-Подільська районна державна (військова) адміністрація.

Апарат та структурні підрозділи Кам’янець-Подільської районної державної (військової) адміністрації.

 

 3. Дата, номер документа про затвердження Програми:

Розпорядження начальника Кам’янець-Подільської районної військової адміністрації.

 

4. Мета: покращення матеріально-технічного забезпечення, підвищення ефективності роботи працівників адміністрації та її структурних підрозділів, поліпшення якості надання адміністративних та управлінських послуг населенню, оздоровлення відносин між органами влади та населенням, інститутами громадянського суспільства.

 

 5. Термін реалізації Програми: 2024 рік.

 

6. Загальний обсяг фінансування: 100,00 тис. грн. кошти територіальних громад (сільських та селищних рад).

 

7. Головний розпорядник бюджетних коштів: Кам’янець-Подільська районна державна (військова) адміністрація.

 

 8. Очікувані результати виконання Програми: Забезпечення більш ефективного функціонування місцевих органів виконавчої влади; підвищення оперативності та ефективності прийняття та реалізації управлінських рішень.

 

 

 

         

Додаток 2

до Програми

и

НАПРЯМИ І ЗАХОДИ

Програми підтримки діяльності органів виконавчої влади

Смотрицькою селищною радою на 2024 рік

 

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Зміст заходів Програми з виконання завдання

Відповідальні за виконання

Строк вико-нання

Очікуваний результат від виконання заходу

1. Виплата заробітної плати працівникам органів виконавчої влади до рівня визначеного законодавством

Видатки на оплату праці працівників органів виконавчої влади

Апарат та структурні підрозділи районної державної (військової) адміністрації

2024 рік

Заохочення  працівників до  якісного виконання  завдань  і  рішень, впровадження реформ, забезпечення  дотримання норм законодавства про працю

 

 

 

 

Додаток 3

до Програми

 

 

        Ресурсне забезпечення  напрямів і заходів Програми

підтримки діяльності органів виконавчої влади

Смотрицькою селищною радою на 2024 рік

 

 

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Виконавці завдань

Очікуваний обсяг видатків

Джерела фінансування

1.

Забезпечення видатків  на оплату праці працівникам  державної (військової) адміністрації, як органу  виконавчої влади

Апарат, структурні підрозділи  районної державної (військової) адміністрації

 

 

100,00

Бюджети Територіальних Громад (сільських та селищних  рад)

 

 

Усього видатків на виконання заходів програми

 

100,00