ЯК ЕФЕКТИВНО ВИКОРИСТОВУВАТИ ТА ЗАОЩАДЖУВАТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ПІД ЧАС РОБОТИ

  • 235

    Протягом останніх тижнів  рф  нищить українську енергосистему. У багатьох регіонах України виникають, зокрема, проблеми зі світлом. У звязку з цим українців просять економити електроенергію. Ми, споживачі, маємо допомогти енергетикам зі свого боку та раціонально використовувати електроенергію і зберігати тепло.

 

    Пропонуємо поради, які допоможуть економити електроенергію на роботі та вдома, адже багатьом нашим землякам  довелося змінити офіс на власну квартиру та працювати віддалено.

 

    Енергозаощадження – це практика використання меншої кількості енергії з метою зниження витрат і впливу на навколишнє середовище. Це означає зменшення використання електроенергії, газу чи будь-якої іншої форми енергії, яку ви отримуєте від комунального підприємства  та за яку платите.

 

    На освітлення припадає значна кількість витрат на електроенергію, а використання сонячного світла є простим способом зменшити споживання енергії. Якщо є можливість, то краще не вмикати штучне світло у світлу пору доби. Традиційні лампи розжарювання споживають надмірну кількість електроенергії, тому їх потрібно замінювати частіше. Галогенні лампи розжарювання, компактні люмінесцентні та світлодіодні лампи (LED) споживають на 25 – 80% менше електроенергії та служать у 3 – 25 разів довше, ніж традиційні лампи. Попри те, що енергоощадні лампи коштують дорожче, їх ефективне використання енергії та довший термін служби означають, що вони коштують менше в довгостроковій перспективі.

 

    Щоб зменшити споживання енергії в офісі чи вдома, вам не доведеться робити щось неможливе. Енергозаощадження – це просто: вимикайте світло або електроприлади, коли ними не користуєтеся, зменште кількість використання енергомістких приладів, наприклад, не користуйтеся сушильною машинкою, мийте посуд вручну, зменште температуру на термостаті кондиціонера чи обігрівача в осінньо-зимовий період та менше використовуйте кондиціонер влітку.

  • Енергомісткими приладами користуйтеся вночі (посудомийка, пральна, сушильна машини).
  • Виставляйте мінімально прийнятну температуру в пральній машині, посудомийці, фені, бойлері, прасці.
  • Кипятіть в електрочайнику воду на один раз.
  • Не вмикайте кілька побутових приладів одночасно.

    Зменшення ефективності та частоти опалення та охолодження забезпечують найбільшу економію.

 

    Памятайте, зробивши невеликий крок до більш енергоощадного способу життя, ви зробите вклад у нашу Перемогу!

 

        Страховий експерт з охорони праці

Дунаєвецького відділення УВД ФССУ в Хмельницькій областів

В. Чаплінський.