Новоушицький відділ Кам`янець-Подільської окружної прокуратури інформує

  • 135

Вжитими Новоушицьким відділом Кам`янець-Подільської окружної прокуратури заходами представницького характеру встановлено, що вироком Новоушицького районного суду двох місцевих жителів визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України, тобто в тому, що вони  не маючи спеціального дозволу, із використанням рибальських сіток, які є забороненими знаряддями лову, здійснювали незаконний вилов риби на річці Данилівка Дністровського водосховища.

Так, 5 травня 2021 року батько та син одного із сіл Новоушицької територіальної громади Кам’янець-Подільського району незаконно виловили понад пів тисячі штук риби, у тому числі червонокнижного вирезуба причорноморського (його вилов категорично заборонено). Сума збитків, за висновками судових інженерно-екологічних експертиз, склала 36 201 гривню.

Відповідно до вимог статті 13 Конституції України та статті 37 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», в якій зазначається, що водні біоресурси, що знаходяться у внутрішніх водних об'єктах, територіальному морі, у виключній (морській) економічній зоні України, на континентальному шельфі, є об'єктами права власності Українського народу, від імені якого права власника на ці ресурси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах, визначених Конституцією України та законами України.

Статтею 1166 ЦК України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Так, з метою захисту інтересів селищної ради спрямованих на надходження коштів до бюджету, Кам`янець-Подільська окружна прокуратура звернулася з відповідною позовною заявою  до Новоушицького районного суду.

Рішенням Новоушицького районного суду позовну заяву керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Новоушицької селищної ради про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного зайняття рибним добувним промислом у розмірі 36 201 гривня задоволено в повному обсязі.

За результатами вжитих прокуратурою заходів представницького характеру, бюджет поповнився коштами в сумі 36 201 гривня, які сплатили винуватці кримінального правопорушення.