1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

  • 38

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 

Фото без опису

 

ВІЛ і СНІД – в чому різниця?

ВІЛ передається під час незахищеного статевого акту, переливання зараженої крові, використання нестерильних інструментів та голок, а також від матері до дитині – під час вагітності, пологів або грудного вигодовування.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) - це вже хронічне захворювання. Може минути 10-15 років, перш ніж у ВІЛ-інфікованої людини розвинеться СНІД.

Як виявити ВІЛ?

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження ВІЛом до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна» - час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу?

Найчастіше – у понад 70% випадків - ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.

ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин і рекомендують штучне вигодовування.

Прикро, однак більшість нових випадків виявляються вперше на 3 та 4 клінічних стадіях ВІЛ-інфекції, коли стан здоров'я вже незадовільний.

При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям.

Де пройти тест на ВІЛ:

- у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра;

- у кабінетах “Довіра”, кабінеті інфекційних захворювань за місцем проживання, в центрах СНІДу, в представництвах громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом.

Процедура тестування - безоплатна і швидка. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин - підготовка і забір крові з пальця, 10 - очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

Незважаючи не те, що в побуті заразитися хворобою неможливо, ставлення до ВІЛ-інфікованих людей в Україні доволі негативне.

Проте, наразі у подоланні хвороби найважливіше - виявити й привести на лікування всіх, хто живе з ВІЛ. Не дай СНІДу жодного шансу!!!

Більше інформації можна дізнатися https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid

 

З повагою,

Наталія Ткачук

 

Best regards,

Nataly Tkachuk

 

Заступник генерального директора по роботі з органами місцевого самоврядування і комунікації

ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”         

 

Deputy Director General for Work with Local Governments and Communications

SI “KMELNYTSKYI OCDC MOH”

 

e-mail: khmkomi@gmail.com

Моб.: +38 097 867 93 03

e-mail: khmkomi@gmail.com

cell: +38 097 867 93 03

 

Фото без опису Фото без опису