Держпродспоживслужба інформує щодо санітарних вимог та норм для перукарень і салонів краси.

  • 53

Фото без опису

 

 

Держпродспоживслужба інформує щодо  санітарних вимог  та норм для перукарень і салонів краси.

 

Основні положення ДСПіНу 2.2.2.022-99 "Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів":

Склад та площі основних, робочих та допоміжних приміщень повинні відповідати санітарним вимогам. Перукарні повинні мати мінімальний набір приміщень: санвузол, кімнату відпочинку та прийняття їжі, комору.

Стіни, стелі та підлога всіх приміщень повинні мати рівну гладку поверхню, бути доступними для санітарної обробки і дезінфекції.

Перукарні обладнуються: водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією, електропостачанням. Вентиляційні системи перукарень, вбудованих в житлові будинки, встановлюються окремо від вентиляції цих будинків.

За відсутністю централізованого гарячого водопостачання обов'язковим є встановлення електричних проточних обігрівачів або інших нагрівально-опалювальних систем. Забороняється нагрівання води в відкритих ємкостях.

Показники температури, вологості та швидкості руху повітря в приміщеннях перукарні повинні відповідати санітарним нормам. Рекомендується для контролю використовувати гігрометр.

Виробничі приміщення перукарень повинні мати природне та штучне освітлення.

Особливу увагу звертаємо на дотримання вимог до проведення перукарських робіт та правила особистої гігієни персоналу перукарень:

Персонал повинен мати необхідну кількість комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування, але не менше 2-х.

Для дезінфекції приміщень і інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, які мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, виключно відповідно до методичних вказівок по їхньому застосуванню.

Всі приміщення перукарні до початку або після закінчення роботи підлягають щоденному ретельному вологому прибиранню з застосуванням дезінфектантів. Протягом робочого дня проводиться дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць та ін.). Раз в місяць перукарня закривається на одну зміну для проведення дезінфекції і загального прибирання всіх приміщень. Рекомендується вести журнал вологого прибирання та дезінфекції.

Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, механічній очистці та стерилізації. Інструменти повинні зберігатися в спеціально відведеному місці для інструментарію біля робочого місця або в особистій шафі майстра, що розташовується у побутовій кімнаті.

Перукарня повинна мати запас білизни в кількості, достатній для забезпечення безперервної роботи та індивідуального використання. Дозволяється використання одноразових, вафельних, махрових та інших видів рушників для індивідуального застосування.

Під час обслуговування клієнт повинен бути укритий чистим пеньюаром. Місце стикання пеньюара з тілом клієнта (шия) закривається одноразовим комірцем чи серветкою. Допускається використання одноразових пеньюарів.

Всі препарати, що використовуються в перукарні (для забарвлення волосся та ін.), повинні мати сертифікат відповідності та позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Весь інструментарій, що використовується при проведенні хімічної завивки та забарвлення, повинен зберігатися в чистому сухому виді у спеціально відведеному місці чи у підсобному приміщенні.

У перукарні повинно бути забезпечене окреме зберігання чистої та використаної білизни.

Прання використаної білизни проводиться у пральнях або у перукарні за наявності спеціально відведених місць у підсобних приміщеннях, допускається використання автоматичних пральних машин. Прання білизни вдома забороняється.

Працівники перукарні повинні ретельно виконувати правила особистої гігієни. Працівники перукарень повинні проходити попередні (перед прийняттям на роботу) та періодичні медичні огляди.

 

Для роботи з кожним клієнтом, майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню – протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо, а так роблять більшість працівників салонів.

За санітарними вимогами, інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації:

  • спочатку дезінфекція – знезаражування дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.
  • наступний етап – механічна очистка: промивання за допомогою спеціальної щітки під проточною водою.
  • і наостанок – стерилізація. Для проведення стерилізаційної обробки у перукарнях допускаються стерилізатори, які працюють за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації. Допускається використання стерилізаторів, що мають сертифікат відповідності та дозволені до застосування Міністерством охорони здоров’я України. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України. Візуально неможливо оцінити роботу стерилізаторів, їх ефективність можна лише підтвердити лабораторними дослідженнями в акредитованих лабораторіях. Нагадуємо, що відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників та власників перукарень і салонів краси.

Знання вимог санітарного законодавства та їх дотримання допоможуть працівникам зазначених закладів уникнути порушень та ризиків стати осередками хвороб людей.

 

Кам’янець- Подільське районне управління  ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області