Рішення селищної ради №3-30/2022 «Про затвердження Програми підтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з метою покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025 роки»

  • 47
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 30
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 15.12.2022
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 3-30/2022
Назва документу: Про затвердження Програми підтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з метою покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025 роки

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання

 

  РІШЕННЯ

ТРИДЦЯТОЇ  ПОЗАЧЕРГОВОЇ СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

15  грудня 2022 р.                                          Смотрич                                    №  3-30/2022

 

Про затвердження   Програми  підтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питань  пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з    метою покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025 роки

 

                 Відповідно  статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні",з метою забезпечення підвищення загального рівня безпеки, зменшення кількості правопорушень, вжиття заходів, спрямованих на усунення причин та умов учинення протиправних діянь, а також налагодження дієвої співпраці органів пробації та місцевих органів виконавчої влади в зазначеній сфері, селищна  рада 

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму  підтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питань  пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з    метою покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025 роки(додається).

2. Відділу фінансів селищної ради  передбачити кошти на виконання реалізації Програмипідтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питань  пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з    метою покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025роки

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на постійну комісію  з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Бомк Й.В.)

 

 

 

 

Селищний  голова                                                                                                   Ігор ЯЛОХА

 

                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО 

рішенням   тридцятої

                                                                                                      позачергової сесії селищної ради

VІІІ скликання

                          від 15.12.2022 р. № 3-30/2022 

Програма

підтримки діяльності Дунаєвецького районного сектору з питаньпробації філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області з

покращення профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на період 2023-2025 роки

 

 

 

 

 

 

Смт.Смотрич

2022 рік

 

Зміст

 

IПаспорт програми.

II. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована программа.

III. Мета програми.

IV. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки виконання завдань, заходів.

V. порядок використання коштів бюджету громади та ресурсне забезпечення програми профілактики рецидивної злочинності та правопорушень на території Дунаєвецького району на 2020-2022 роки.

VI. Координація та контроль за ходом виконання програми.

VII. Орієнтовний обсяг витрат на реалізацію програми.

  1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ.

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Дунаєвецький районний сектор з питань пробації Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області Міністерства юстиції України

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

 

3.

Розробник Програми

Дунаєвецький районний сектор з питань пробації Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області Міністерства юстиції України

4.

Співрозробники Програми

Смотрицька селищна рада

5.

Відповідальний виконавець Програми

Державна установа «Центр пробації» Міністерства юстиції України

6.

Учасники Програми

Дунаєвецька міська рада

6.

Термін реалізації Програми

2023-2025 роки

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Бюджет Смотрицької селищної ради

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього

 

15000 грн.

 

у тому числі:

2023 рік – 5 000 грн.

2024 рік – 5 000 грн.

2025 рік – 5 000 грн.

8.1.

Коштів місцевого бюджету, грн.

15 000 грн.

8.2

Коштів інших джерел

-

 

9.

 

Очікувані результати виконання

Покращення соціально виховної роботи із засудженими, зменшення кількості правопорушень, забезпечення безпеки населення Дунаєвецького району

10.

Головний розпорядник коштів

Смотрицька селищна рада

 

 

ІІ. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

 

Злочинність залишається одним з головних чинників, який суттєво впливає на проведення соціально-економічних перетворень, і становить реальну загрозу безпеці жителів району.

У цих умовах особливо важливим є забезпечення повноцінного функціонування органів, робота яких спрямована на зменшення злочинності, і для цього мають бути створенні всі необхідні умови. На жаль, дані органи мають недостатнє фінансування з центрального бюджету, що є одним з факторів зростання злочинності, а ефективність профілактичних заходів лишається на низькому рівні.

Одним із таких органів є Дунаєвецький районний сектор з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області Міністерства юстиції України (надалі – Дунаєвецький РС з питань пробації), що був створений відповідно до Закону України «Про пробацію», основною метою якого є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Працівники Дунаєвецького РС з питань пробації виконують переважно кримінальні покарання, не пов’язані з позбавленням волі, адміністративні стягнення у виді громадських, виправних та суспільно корисних робіт, здійснюють нагляд за особами звільненими від відбування покарання з випробуванням, складають досудові доповіді (забезпечення суду формалізованою інформацією, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом справедливого рішення щодо міри покарання).

З метою реалізації пробаційних програм та інших соціально-виховних заходів, спрямованих на усунення криміногенних чинників в житті засуджених, які сприяють скоєнню ними нових правопорушень, Дунаєвецький районний сектор з питань пробації має на меті залучати додатково й інші наявні ресурси громади – органи державної влади, а так само волонтерів пробації, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності. Окрім цього Дунаєвецький РС з питань пробації, в певній мірі спрямовує і координує діяльність усіх органів, залучених до роботи із засудженими особами або звільненими від відбування покарання з випробуванням.

Однак, ефективне виконання Дунаєвецьким районним сектором пробації вище зазначених функцій та покладених на нього завдань, у тому числі щодо здійснення контролю за особами, які перебувають на обліку пробації неможливе без належного матеріально-технічного забезпечення, яке на сьогоднішній день є недостатнім.

 

 

 

Створення програми, метою якої є забезпечення підвищення загального рівня безпеки, зменшення кількості правопорушень, забезпечення безпеки населення Смотрицької громади шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на усунення причин та умов учинення протиправних діянь, а також налагодження дієвої співпраці органу пробації та місцевих органів виконавчої влади у сфері виправлення та проведення на достатньому рівні соціально-виховної роботи серед засуджених, створення належних умов праці Дунаєвецького РС з питань пробації, що надасть змогу проводити ефективну роботу щодо реабілітації та ресоціалізації осіб, засуджених до покарань без позбавлення волі та сприятиме запобіганню скоєнню ними нових кримінальних правопорушень.

Фінансування заходів програми передбачається здійснювати за рахунок коштівбюджету територіальної громади в межах можливостей його дохідної частини, виходячи з конкретних завдань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Враховуючи особливості цільової категорії, з якою працює персонал пробації, питання особистої безпеки працівників є критичним і потребує термінового вирішення.

Саме тому в основу даної Програми покладено принцип об’єднання зусиль виконавчих органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, правоохоронних органів та громадськості для забезпечення належного стану охорони громадського порядку та профілактики злочинності в районі. 

 

ІІІ.МЕТА ПРОГРАМИ

 

Метою цієї Програми є забезпечення підвищення загального рівня безпеки, зменшення кількості правопорушень, вжиття заходів, спрямованих на усунення причин та умов учинення протиправних діянь, а також налагодження дієвої співпраці органів пробації та місцевих органів виконавчої влади в зазначеній сфері.

 

 

ІV. ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ, ОБСЯГІВ ТА ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ, СТРОКИ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ, ЗАХОДІВ.

 

Досягненню цієї мети сприятимуть заходи, спрямовані на:

  • активізацію діяльності виконавчих місцевого самоврядування, пробації, та інших установ, що пов’язані з профілактикою правопорушень; 
  • підвищення координації спільних зусиль профілактики правопорушень між органами місцевого самоврядування, пробації та інших установ, які працюють із засудженими, або звільненими від відбування покарання з випробуванням з метою уникнення дублювання функцій та поліпшення якості процедур, що виконуються при роботі із цією категорією осіб;
  • підвищення рівня правової освіти у клієнтів та правового виховання молоді шляхом запровадження сучасних форм і методів профілактики;
  •  профілактика правопорушень, спрямована на соціальну адаптацію осіб, звільнених з місць позбавлення волі, у разі необхідності;
  • запобігання втягненню у злочинну діяльність нових соціальних груп, особливо неповнолітніх;
  • висвітлення в засобах масової інформації діяльності органів місцевого самоврядування, пробації, та інших установ щодо профілактики правопорушень, з метою підвищення поінформованості громадян;
  • створення належних умов на базі Дунаєвецького РС з питань пробації, що надасть змогу покращити роботу щодо проведення соціально-виховної роботи, реабілітації, ресоціалізації осіб, засуджених до покарань без позбавлення волі, що сприятиме запобіганню скоєнню ними нових кримінальних правопорушень.

 

 

Внаслідок профілактичного та соціально-виховного впливу на осіб, які перебувають на обліку в пробації очікується:

зниження рівня злочинності та кількості повторних злочинів, ослаблення суспільної напруги, викликаної її впливом;

мінімізація злочинного впливу на молодь та підлітків, усунення причин і умов, що сприяють втягненню їх у протиправну діяльність;

сприяння ресоціалізації осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі; 

досягнення належного рівня фінансового і матеріального забезпечення органу пробації та профілактичної діяльності.

 

V. ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ БЮДЖЕТУ ТА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ДУНАЄВЕЦЬКОГО РАЙОННОГО СЕКТОРУ ФІЛІЇ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» В ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ З МЕТОЮ ПОКРАЩЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ РЕЦЕДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ ТЕ ПРАВОПОРУШЕНЬ НА ПЕРІОД 2023-2025 РОКИ

Фінансування заходів Програми передбачається здійснювати за рахунок коштівбюджету територіальної громади в межах можливостей її дохідної частини, виходячи з конкретних завдань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Щорічно в бюджеті передбачаються видатки на фінансування заходів, пов’язаних з реалізацією положень Програми. Відповідно до рішення сесії Смотрицької селищної ради по виконанню Програми виконком проводить фінансування головного розпорядника коштів – Державна установа «Центр пробації», яка в свою чергу координує та спрямовує діяльність Дунаєвецького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області Міністерства юстиції України.

Дунаєвецький районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області Міністерства юстиції України проводить цільове використання коштів.

 Обсяги фінансування можуть бути змінені в установленому чинним законодавством порядку. Смотрицька селищна рада у межах чинного законодавства сприяє Дунаєвецькому РС з питань пробації у вирішенні поточних проблем забезпечення службової діяльності. 

 

VI. КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ.

              Головним розпорядником коштів є Смотрицька селищна рада, яка здійснює також координацію та контроль за ходом виконання Програми, виконавцем Програми є Державна установа «Центр пробації» Міністерства юстиції України.

Щорічно по закінченню фінансового року Державна установа «Центр пробації» Міністерства юстиції України інформує Смотрицьку селищну раду про використання коштів на реалізацію положень Програми.

VII. ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ І ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ.

НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ.

 

Назва заходу

Орієнтований обсяг та джерела

фінансування, тис.грн.

Всього

2023

2024

2025

 

Придбання канцелярського приладдя

3

3

3

9

Придбання оргтехніки

2

2

2

6

         

Всього

5

5

5

15

 

Секретар   виконавчого комітету                                                          Людмила БАВРОВСЬКА