Виконком рішення №45 «Звіт про роботу комунального закладу «Смотрицька дитяча музична школа» у 2023 році»

  • 33
Тип документу: Виконком рішення
Дата: 25.04.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 45
Назва документу: Звіт про роботу комунального закладу «Смотрицька дитяча музична школа» у 2023 році

СМОТРИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

КАм’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  Хмельницької  областІ

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

  25  квітня   2024 р.                             Смотрич                                                         №45

 

Звіт про роботу комунального  закладу

«Смотрицька   дитяча  музична  школа»

у 2023 році

 

 

            Керуючись статтею 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши та обговоривши інформацію директора комунального закладу

«Смотрицька   дитяча  музична  школа» Тетяни Богданівни Галовської  про  роботу у 2023 році, виконавчий комітет   селищної ради

 

ВИРІШИВ:

1.Інформацію директора  комунального закладу  «Смотрицька   дитяча  музична  школа» Тетяни Богданівни Галовської  про  роботу установи взяти до уваги (додається).

 

 

 

 

Селищний голова                                                                                     Ігор ЯЛОХА

 

                                                                                                         Додаток 1

                                                                                       до рішення виконавчого комітету

                                                                                       Смотрицької селищної ради

                                                                                        від  25.04.2024р. №45

                                                       

 

 

ЗВІТ

про роботу КЗ «Смотрицька дитяча музична школа»

Смотрицької селищної ради

 

 

Підводячи підсумки  за 2023 рік слід відмітити, що освітній процес в ДМШ здійснюється за програмами, затвердженими Державним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв України з урахуванням регіональних особливостей та планів роботи школи, відділів та окремо класів.

            Дитяча мистецька школа являється початковим спеціалізованим мистецьким навчальним закладом системи Міністерства культури України. В своїй діяльності школа керується Законами України: «Про освіту», «Про позашкільну освіту», «Про культуру», Положенням про ПСМНЗ, затвердженими Міністерством культури України, Постановами Кабінету Міністрів України та колективним договором ДМШ, Типовими освітніми програмами, де встановлено вимоги до змісту та обсягу підготовки учнів, відповідно до фахового спрямування. На основі цих Типових освітніх програм щорічно розробляється навчальний план з урахуванням роботи та можливостей матеріальної бази закладу.

            В Смотрицькій дитячій музичній школі на даний час працює 8 викладачів, які мають професійну фахову освіту. Діють два відділи: відділ «духових інструментів» та відділ «Сольного співу», класи: фортепіано, баяна, акордеона, синтезатора, сопілки, духових інструментів (саксофона, тенора, труби), сольний спів (естрадний), додатковий інструмент – барабани. Контингент ДМШ  становлять 68 здобувачів освіти: з них 43 дівчинки і 25 хлопчиків. Троє учнів опановують дві спеціальності. На початок навчального року контингент учнів складав 45 дітей. В цьому році на базі Балинського ліцею надають послуги троє викладачів КЗ «Смотрицька ДМШ». Там навчається 15 учнів.

Початкову мистецьку освіту здобувають не тільки мешканці селища Смотрич,а й навколишніх сіл нашої громади, такі як : Рудка, Балин, Стара Гута та Криничани.

В школі створено відповідні умови для збереження контингенту, при наборі учнів надаються пріоритети для навчання дітей на відділах народному та духових інструментів. Проводиться активна робота по забезпеченню участі викладачів в обласних семінарах-практикумах, періодичному проведенню підвищення кваліфікації, участі викладачів та учнів у мистецьких заходах, що проводяться в нашій громаді та за її межами. Школа забезпечена Типовими освітніми програмами, методичною літературою, посібниками та фонотекою.

            Згідно плану роботи у 2023 році було проведено 3 академічних концерти,  технічні заліки учнів по спеціалізації, прослуховування програми випускників,  випускні та вступні іспити.

В школі діють творчі учнівські колективи: хор молодших класів, хор старших класів (керівник – викладач Заболотна Ольга Іванівна), вокальний ансамбль «Паростки» (керівник – викладач Заболотна О.І.), вокальний ансамбль « Намистинки» ( керівник-викладач Канська Ірина Вікторівна), вокальний ансамбль «Мелодія» (керівник – викладач Галовська Тетяна Богданівна),  дует трубачів (молодші класи), тріо трубачів (старші класи), тріо сопілкарів, ансамбль саксофоністів( керівник-викладач Муляр Володимир Францович), оркестр   духових інструментів (керівник – Каплунський Вячеслав Васильович).             Крім цього в школі діють викладацькі колективи: народна аматорська мішана вокальна група «Смотричанка», (керівник – Заболотна О.І.), інструментальний ансамбль викладачів «Гармонія» (керівник – Каплунський В.В.).

            В школі постійно проводилися позакласні та позаурочні заходи, які сприяли підвищенню знань та умінь учнів. За  2023 рік було проведено 3 шкільних конкурси: 1 – на відділі духових інструментів, 1 – по класу фортепіано, 1 – на вокальному відділі.

Крім цього проведено: Концерт до Свята Першого Дзвоника, концерт присвячений Дню Музики, Посвята в музиканти, загальношкільні батьківські збори з концертом. З них на вокальному відділі: шкільний фестиваль-конкурс естрадної пісні на різдвяну тематику «Ти нам, святий Миколай, на всякий час помагай» (викладачі відділу «сольний спів»), на духовому відділі – шкільний конкурс на краще виконання обов’язкового твору серед учнів по класу духових інструментів (Пабло Райз «В танці»); по класу фортепіано: шкільний конкурс на краще виконання обов’язкового твору серед учнів по класу фортепіано (молодші класи, твір І. Бойка «Веселий гном»).

Крім цього на засіданнях відділів було підготовлено та обговорено 2 методичних доповіді  («Формування та вдосконалення вокальних навичок засобами вокальних вправ» (Галовська Т.Б.), «Розвиток координації рук піаніста» (Яківчук В.А). Проведено 3 відкритих уроки у викладачів Канської І.В,  Козярук С. Ф. та Каплунського В.В..

            Учні Смотрицької дитячої музичної школи регулярно підтверджують свою майстерність на музично-теоретичних олімпіадах, конкурсах обласного, регіонального, всеукраїнського та міжнародного рівнів. На протязі 2023 року учні школи прийняли участь в 5-ти Міжнародних, 8-ми Всеукраїнських, 4-х Обласних конкурсах, в одній Всеукраїнській дитячій науково-творчій конференції «Пізнаємо та досліджуємо світ музики» - робота є надрукованою у збірнику. На яких наші здобувачі мистецької освіти вибороли:  4 – І місця, 13 – ІІ місць, 8 – ІІІ місць 1- IV місце та 4 дипломи за участь.

            Відповідно рішення виконавчого комітету Смотрицької селищної ради, згідно Закону України «Про позашкільну освіту», встановлено плату за навчання вартістю 100 гривень за місяць, 26 учнів школи навчається безкоштовно. Це – діти з багатодітних сімей, діти-сироти, інваліди, позбавлені батьківського піклування, дітей, батьки яких беруть  участь в російсько-українській війні. Та 3 дітей,  де  з родини навчається двоє, оплата однієї дитини – 100%, інших – 50 %.

            Наша мистецька школа також тісно співпрацює: - з Хмельницьким фаховим музичним коледжем ім. В.Заремби, з Кам’янець-Подільським коледжем культури та мистецтв та Бахмутським фаховим коледжем культури і мистецтв ім. І.Карабиця  стосовно профорієнтаційної роботи серед учнів закладу, надання методичної та практичної допомоги викладачам, організації спільних проєктів у сфері соціокультурної діяльності; з Хмельницьким науково-методичним центром культури і мистецтва стосовно участі у семінарах, нарадах, практикумах, майстер-класах та різноманітних виставках, конкурсах, олімпіадах, а також щодо надання методичної та практичної допомоги у роботі закладу.

Шефська концертна діяльність – це співпраця з: - з закладами дошкільної освіти; - з закладами загальної середньої освіти селища та громади; з місцевим Будинком культури, активну участь беруть, як і учні мистецької школи  так і самі викладачі (Концерт до Міжнародного Дня захисту дітей, концерт з нагоди Дня захисника та захисниці – ВПУ №36 (с.Балин), участь у Молитовному сніданку а також у благодійних концертах нашої громади.

Матеріальна база школи відповідає необхідним стандартам та вимогам, що дає можливість в певній мірі виконувати поставлені перед нею завдання. В школі було проведено поточний ремонт, в коридорах  та класах була проведена покраска підлоги, підвіконь, в 2 –х класах було пофарбовано стіни. В 7-ми класах встановлено вертикальні білі жалюзі – 10 штук, також енергозберігаючі лампи для економії електроенергії.

 В укритті було встановлено витяжку та проведено інші роботи. Частково залито фундамент школи для підготовки закладу до навчального року.

Видатки на утримання.

КЗ «Смотрицька дитяча музична школа» у 2023 році становлять 2 мільйони 171 тисяча 400 гривень , що становить 3,6 % від загального бюджету територіальної громади. З них : видатки на заробітну плату становлять 1992, 4 гривень, оплата комунальних послуг та енергоносіїв -26, 9 тисяч гривень.

За період 2023 року ми здійснили придбання за кошти з місцевого бюджету в сумі  37, 3  гривень.

Зі спецрахунку придбали  цифрове піаніно Yamaha YDP145 (53 280 грн.) Мікрофон вокальний Shure Beta 58 ( 10 221 грн.), кабель мікрофонний 10 м. (1613 грн.), кабель інструментальний  2 шт. по 240 грн. (480 грн.), Багатофункціональний пристрій Epson Eko Tank (принтер) (8 000 грн.) та ноутбук Acer Aspire (16 000 грн.)

            Головним завданням дитячої мистецької школи на даному етапі є створення максимально сприятливих умов для всебічного розвитку особистості та розкриття її здібностей , а найбільш обдарованих – до вибору професії в галузі культури та мистецтва.

Дякую за розуміння та фінансову підтримку нашому засновнику – Смотрицькій селищній раді, селищному голові – Ігорю Станіславовичу Ялосі,  начальнику відділу освіти, охорони здоров’я, культури молоді та спорту Смотрицької селищної ради Тетяні Вікторівні Білоус. Сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю та підтримку в питаннях забезпечення умов для розвитку творчих здібностей та оволодіння здобувачами мистецької освіти практичних навичок та виконавських компетентностей у процесі активної мистецької діяльності. 

Директор КЗ «Смотрицька ДМШ»                         Тетяна ГАЛОВСЬКА