Рішення селищної ради №2-45/2024 «Про хід виконання Програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали участь) у антитерористичній операції ,в російсько-українській війні та членів їх сімей на 2022-2024 роки»

  • 25
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 45
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 30.05.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 2-45/2024
Назва документу: Про хід виконання Програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали участь) у антитерористичній операції ,в російсько-українській війні та членів їх сімей на 2022-2024 роки

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ ‘ЯНЕЦЬ - ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання

 

 

 РІШЕННЯ

СОРОК  П’ЯТОЇ  ( ПОЗАЧЕРГОВОЇ )  СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

 

30 травня  2024 р.                                     Смотрич                                          № 2-45/2024

 

Про хід  виконання  Програми

соціальної підтримки осіб, які

беруть (брали участь) у

антитерористичній  операції ,в

російсько-українській  війні

та  членів їх сімей на 2022-2024 роки

 

 

              Керуючись  статтею 26   Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши інформацію адміністратора   відділу з питань  організації  надання  адміністративних  послуг про хід  виконання  Програми соціальної підтримки осіб, які  беруть (брали участь) у  антитерористичній  операції ,в російсько-українській  війні  та  членів їх сімей на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням   селищної ради від  15.12.2021 року № 12-13/2021 (зі змінами), селищна  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Інформацію  про хід виконання  Програми   соціальної підтримки осіб, які беруть (брали участь) у  антитерористичній  операції , в  російсько-українській  війні  та  членів їх сімей на 2022-2024 роки до відома (додається).

2.Контроль за виконанням цього рішення покласти на фінансовий відділ Смотрицької селищної ради (начальник відділу Олег АТАМАНЧУК) та постійну комісію селищної ради з питань планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку (голова комісії Йосип БОМК).

 

 

Селищний  голова                                                                                                Ігор  ЯЛОХА

 

 

Інформація про хід виконання

В зв'язку з необхідністю у розширенні спектру місцевих соціальних гарантій та актуалізації положень щодо підтримки та соціального захисту військовослужбовців, призваних на війському службу по мобілізації, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих)  військовослужбовців, рішенням селищної ради від 15.12.2021 р. №12-13/2021 р. затверджено Програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали участь) у антитерористичній операції, в російсько-українській війні та членів їх сімей зі змінами (далі-Програма).

Дана Програма- це комплекс заходів щодо фінансової , соціальної, медико-психологічної підтримки, а також сприяння вирішенню соціально-побутових проблем:

-військовослужбовців, призваних з громади на військову службу по мобілізації;

- членів сімей військовослужбовців, які на момент виникнення обставин проживали та проживають в громаді;

- членів сімей загиблих (померлих)військовослужбовців, які зареєстровані в громаді.

На виконання заходів Програми в громаді проводилась інформаційно-роз'яснювальна робота серед військовослужбовців та членів їх сімей щодо надання пільг та соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством України, а саме:

На інформаційних стендах, на офіційному сайті громади, в ЦНАПі та у відділі соціального захисту населення систематично розміщується та озвучується інформація щодо порядку отримання соціально-психологічної підтримки, про права, пільги та додаткові гарантії  учасникам АТО та російсько-української війни, а також щодо установ та організацій,  які надають послуги для  цієї категорії населення із телефонами «гарячих ліній»; також проводяться телефонні консультації щодо соціальної підтримки.

До відділу соціального захисту населення для оформлення та отримання пільг на житлово-комунальні послуги звернулось 51  учасники бойових дій та інвалідів війни.

 При наданні послуг, оформленні пільг та соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством України, спеціалістами ЦНАПу ведеться облік осіб із числа військовослужбовців, призваних на військову службу по мобілізації, та членів їх сімей. Надається методична та практична допомога при вирішенні питань щодо оформлення допомог, житлових субсидій на оплату за комунальні послуги, пільг відповідно до чинного законодавства.

Для забезпечення підтримки військовослужбовців, призваних на військову службу по мобілізації, членів їх сімей з коштів місцевого бюджету надається матеріальна допомога  на лікування та вирішення соціально-побутових проблем. За результатами засідань комісії з питань надання грошової та матеріальної допомоги станом на 2024 рік грошову допомогу надано 120 особам.  В цілому на зазначені цілі з селищного бюджету було профінансовано 553000 гривень. Також були внесені зміни щодо збільшення матеріальної допомоги.

Діти, батьки яких військовослужбовці, призвані на військову службу по мобілізації, а також діти загиблих (померлих)військовослужбовців влаштовуються у дошкільні навчальні заклади першочергово.

Станом на травень 2024 року харчувалось 68 дітей.

Для надання комплексу соціальних послуг сім'ям військовослужбовців, призваних на військову службу по мобілізації, та сім'ям загиблих військовослужбовців Смотрицька селищна рада в особі служби у справах дітей, відділу соціального захисту населення, відділу освіти, охорони здоров'я, культури, молоді та спорту тісно співпрацює з громадськими та благодійними фондами, організаціями. Так, завдяки такій співпраці, сім'ї учасників АТО та російсько-української війни отримали продуктові набори, новорічні подарунки.

В рамках Програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали участь) у антитерористичній операції, в російсько-українській війні та членів їх сімей на 2022-2024 роки, які загинули під час виконання бойових дій виплачено одноразову адресну допомогу 6 членам сімей загиблих.

 Окрім цього, відповідно до Програми встановлено меморіальні дошки для вшанування пам'яті загиблих героїв.

В бюджеті на 2024 рік закладено кошти на створення меморіалу загиблих Героїв.

 

Завдяки реалізації заходів, які спрямовані на підтримку та соціальних захист військовослужбовців, призваних на військову службу по мобілізації, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців в громаді зроблено конкретні кроки щодо їх вшанування та посилення алресної матеріальної підтримки за рахунок можливостей селищної ради та громадськості.

На сьогодні важливо зберегти ті пріоритетні напрямки соціального захисту, які дозволяють приділяти більше уваги вказаній категорії населення