Виконком рішення №96 «Про стан готовності закладів освіти до роботи у новому 2024-2025 навчальному році»

  • 10
Тип документу: Виконком рішення
Дата: 29.08.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 96
Назва документу: Про стан готовності закладів освіти до роботи у новому 2024-2025 навчальному році

СМОТРИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

 

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

29  серпня  2024 року                                   Смотрич                                                            № 96

 

 

 

Про стан готовності закладів

освіти до роботи у  новому

2024-2025 навчальному році

 

 

 

                   Керуючись  підпунктом 1 пункту «а»  статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши  інформацію начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту Смотрицької селищної ради  про підготовку закладів освіти до нового     2024/2025 навчального року,», виконавчий комітет   селищної ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Інформацію про стан готовності закладів освіти до нового 2023/2024 навчального року взяти до відома (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту Смотрицької селищної ради Тетяну БІЛОУС.

 

 

Селищний  голова                                                                                                   Ігор ЯЛОХА

 

                                                  Додаток 1

до рішення виконавчого комітету

 селищної ради від 29.08.2024 № 96

 

Інформація

            про підготовку закладів освіти    до нового 2024/2025 навчального року

 

 

               На початок 2024/2025 навчального року мережа закладів освіти становить:  4 заклади загальної середньої, у яких сформовано 34 класів та 463 здобувачів освіти, та 2 заклади дошкільної освіти, 4 групи та 62 вихованці.

До 1 класу 2024-2025 навчального року зараховано 30 здобувачів освіти та створено 2 класи (Смотрицький ліцей -14, Балинський ліцей – 11, Старогутянська гімназія – 0, Рудська гімназія – 2).

              На виконання розпорядження селищного голови від 25.07.2024 № 120-р «Про підготовку  закладів освіти Смотрицької селищної ради  до нового 2023–2024 навчального року та створення робочої групи (комісії) з метою обстеження в закладах освіти об’єктів захисних споруд цивільного захисту (приміщень, будівель) та стану пожежної безпеки. До роботи в комісії додатково залучені представники ДСНС, ювенальної превенції, Держпродспоживслужби, фахівці з питань цивільного захисту та керівники закладів освіти.

Для створення безпечного освітнього середовища впродовж 2024 року утримувався  належному стані фонд захисних споруд цивільного захисту. Так до початку 2024-2025 навчального року усі заклади освіти забезпечення протирадіаційними та найпростішими укриттями. Проведено поточні ремонти в в спорудах цивільного захисту Для укриття здобувачів освіти Балинського ліцею використовується найпростіше укриття за угодою ВПУ №36 села Балин, яке розраховане на 220 осіб та є  рекомендованим для використання за призначенням.

             Проведено комплекс заходів для забезпечення якісного та безпечного харчування дітей, в тому числі дітей пільгової категорії, з дотриманням вимог НАССР, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. Дерпродспоживслужбою затверджено перспективне чотиритижневе сезонне меню для організації харчування, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Здійснено закупівлю дитячого та спортивного майданчика для Балинського ліцею на суму 192 075 тис.грн. Здійснено мікробіологічні, хімічні та паразитологічні дослідження питної води на суму 22 383,62 коп. Змонтовано систему відеоспостереження у Балинському ЗДО «Дзвіночок» на суму14 850 грн, Балинському ліцеї  - 85 000 грн та Смотрицькій ДМШ на суму 88 285 тис.грн. Також придбано сантехнічні вироби та деталі для потреб Рудської гімназії на суму 3 180 грн.. Здійснено закупівлю продуктів харчування: овочі та фрукти  - 143 тисячі гривень та м’ясо свинини та птиці на суму – 140 400 гривень. Придбано матеріали для ремонту котельні Старогутянської гімназії на суму – 6000 гривень. Також закуплено матеріали для ремонту даху Смотрицького ЗДО «Усмішка» на суму 1500 грн. Для потреб Рудської гімназії замінено газовий котел з електронним керуванням КОЛВІ на суму69 000грн потужністю 50 кВт. Здійснено повірку та технічне обслуговуванн вимірювальної техніки – лічильника газу та коректора об’єму газу Смотрицького ліцею на суму 18 000 гривень. Для підготовки до опалювального сезону закуплено дрова Рудській гімназії та Смотрицькому ЗДО на суму 94 794 гривень. Для реалізації Концепції НУШ закуплено мультимедійне обладнання у кількості 6 комплектів дя Смотрицького, Балинського ліцеїв та Рудської гімназії на суму 322 132 тис.гривень. Для потреб закладів освіти закуплено дровокол на суму 39 999 тис.грн. Для здійснення ремонтних робіт у закладах освіти госпоарсьи способом закуплено вапно та фарбу на суму 119 675 гривень. Також виготовлено технічну документацію на будівлі закладів освіти Рудської, Старогутянської гімназії та Смотрицького ЗДО «Усмішка» на суму 20 000гривень.

Окрім зазначеного вище, також здійснюються заходи  щодо підготовки транспортних засобів до нового навчального року. Для підвезення учнів та педагогів до закладу освіти використовується три шкільних автобуси.  Смотрицький ліцей здійснює підвезення 42 здобувачів освіти, Балинський ліцей – 41 учень та 3 педагогічних працівників, Старогутянська гімназія  - 9 здобувачів освіти та 3 педагогів. Двічі на рік селищною радою проводяться технічні огляди та страхування транспортних засобів на суму близько  20 тисяч гривень.

            Крім того, при  здійсненні стану готовності закладів освіти до нового навчального року виявлено ряд недоліків,а саме:

  • на харчоблок Балинського ЗДО потрібно придбати магнітну стрічку для кріплення ножів, та спуск в укриття обладнати переносним щитом для створення безбар’єрного середовища;
  • Рудська гімназія потребує встановлення придбаного котла, здійснення утеплення теплотраси, придбання 2 вогнегасників у котельню, доукомплектувати харчоблок мийними ваннами, відремонтувати гойдалку та поручні пандуса дошкільного підрозділу, вирізати аварійні дерева на території закладу, оновити план евакуації закладу;
  • Смотрицький ліцей потребує часткового оновлення кухонного інвентарю, придбання двох столів з нержавіючою поверхнею, чашок – 30 шт, миски на 10літрів – 2 штуки, відра – 4 штуки – 10 літрів. Службовий туалет потребує заміни унітазу та умивальника, крани в усіх санітарних кімнатах потребують заміни (20 штук);
  • Смотрицький ЗДО  потребує встановлення бруківки на частині подвір’я, та здійснення вивільнення робочого простору на харчоблоці- саме винести стару електроплиту та придбати стола з нержавіючою поверхнею;
  • Смотрицька ДМШ потребує придбання циркуляційного насосу та здійснити заходи щодо безвар’єрності саме в підвальному приміщенні, що використовується як укриття (прибрати пороги).
  • Старогутянська гімназія потребує засклити вікно на харчоблоці, здійснення маркування столів та ножів у цехах харчоблоку та придбання пластикових лотків для розморожування риби та м’яса.
  • Балинський ліцей потребує заміни кранів на воду, замків на дверях в санітарній кімнаті та потребує облаштування класу безпеки. Також потребує оновлення план евакуації.

          Відповідно Розпорядження голови Хмельницької обласної військової адміністрації від 12.08.2024 року № 798/2024-р «Про затвердження прогнозованої мережі ліцеїв Хмельницької області» затверджено з 48 академічних ліцеїв. Через вимоги чинного законодавства та демографічну ситуацію в територіальній громаді жоден заклад освіти не може претендувати на створення академічного ліцею.

Також в червні місяці на сайті Смотрицької селищної ради та сайтах Старогутянської та Рудської гімназії  гімназії опубліковані Проєкти рішень щодо ліквідації закладів освіти згідно вимог чинного законодавства, а саме Постанови КМУ 05.03.2024 № 245.

     З 1 вересня 2025 року вирішено не фінансувати коштом освітньої субвенції заробітну плату вчителів у школах із кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року — менш як 60 осіб. 

            28.08.2024 року відбулось засідання обласної комісії щодо визначення форми здійснення освітнього процесу закладів освіти до роботи у 2024-2025 році – всі заклади роботи працюють у режимі оффлайн – очно, Рудська гімназія працюватиме у дві зміни, адже місткість укриття не дозволяє помістити всіх учасників освітнього процесу.

 

  Начальник відділу                                                                                              Тетяна БІЛОУС