Служба у справах дітей Документи №бн «У своїй діяльності служба у справах дітей керується»

  • 10
Тип документу: Служба у справах дітей Документи
Дата: 11.09.2024
Номер документу: бн
Назва документу: У своїй діяльності служба у справах дітей керується

Конвенція ООН про права дитини; Конституція України; Сімейний кодекс України; Цивільний кодекс України; Житловий кодекс УРСР; Закон України «Про охорону дитинства»; Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей»; Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;
Постанова Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування повʼязаної із захистом прав дитини»; Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» та іншими нормативними документами.
Основною метою діяльності служби є координація, контроль та забезпечення діяльності служби щодо ведення питань усиновлення, опіки, піклування, а також розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Основним завданням відділу є:

  • забезпечення реалізації прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на проживання в сім’ї шляхом розвитку пріоритетних форм влаштування, а саме усиновлення та опіки/піклування;
  • організація і проведення роботи з питань влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейні форми виховання;
  • оформлення документів на влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку, піклування, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, сприяє усиновленню.
    Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, здійснює служба у справах дітей за місцем проживання таких громадян.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).