Обережно, лептоспіроз!

  • 25

Фото без опису

 

                  Обережно, лептоспіроз!

Лептоспіроз  — гостре інфекційне захворювання з групи бактеріальних зоонозів, збудниками якого є лептоспіри.

Згідно даних  Центру громадського здоров’я МОЗ України в 2024 р спостерігається зростання випадків лептоспірозу по всій території країни, зокрема за 7 місяців 2024 року в Україні зареєстрували 147 випадків лептоспірозу, що в 2,5 рази більше ніж в 2023 р.. Захворюваність на цю недугу сезонна, зростає улітку, коли люди проводять більше часу біля водойм.

  Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки… Від людини до людини захворювання не передається. Гризуни, які є основним природним резервуаром інфекції, виділяють збудника у довкілля з сечею, заражаючи при цьому домашніх сільськогосподарських тварин. Здорові сільськогосподарські тварини заражаються лептоспірозом через воду, корми, підстилку, грунт, на пасовищах. Інфікування хутрових звірів, яких утримують в звірофермах, собак здійснюється при їх відгодівлі сирим м’ясом інфікованих тварин. Людина інфікується збудником лептоспірозу в основному водним шляхом при споживанні  води з невідомих джерел, купанні в заражених водоймах, риболовлі, особливо у стоячих водоймищах, під час сінокосу на вологих земельних ділянках.  Інфікування контактно-побутовим шляхом здійснюється  під час догляду за хворими та інфікованими тваринами, їх забої, під час тривалого перебування у підвалах. Харчовий шлях-  при споживанні  забруднених лептоспірами харчових продуктів, особливо (овочів та фруктів, що зберігаються в погребах, підвалах).

     Інкубаційний період при лептоспірозі становить 7—14 днів. Основними проявами захворювання є гарячка, сильні болі у м’язах( особливо литкових), ураження нирок, печінки і центральної нервової системи,часто може виникати жовтяниця і геморагічний синдромом. Часто перебіг захворювання може нагадувати нагадують грип (погіршення загального стану, головний біль, висока температура тіла, болі в м’язах).  Частими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.

Для попередження виникнення та розповсюдження захворювання Кам’янець-Подільське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  • Купатися лише в спеціально відведених місцях.
  • Не ловити рибу в потенційно заражених водоймах.
  • Не ходити  босоніж по заболоченій місцевості.
  • Захищати власні оселі, господарства, харчові об’єкти, тваринницькі ферми, джерела водопостачання від проникнення на них гризунів, за потреби  проводити дератизаційні заходи.
  • Вакцинувати сільськогосподарських та домашніх тварин (собак) проти лептоспірозу;
  • Під час польових робіт, риболовлі, на полюванні, на сінокосі в заболоченій місцевості, при догляді за хворими тваринами дотримуватися правил особистої гігієни: одягати спецодяг, рукавиці, використовувати закрите гумове взуття. Після перебування у  підвальних приміщеннях ретельно мити руки, обробляти їх дезінфікуючими засобами.
  • Не вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ, не мити такою водою руки, обличчя, посуд, овочі та фрукти.
  • Не споживати м’ясо і сире молоко хворих на лептоспіроз тварин.
  • Під час перебування в укриттях, зберіганні харчових продуктів в підвалах, погребах  захищати харчові продукти та  воду  від гризунів ( використовувати ємкості, контейнери з кришками).

 Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!

Будьте здорові!

 

Кам’янець-Подільське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 

Інші оголошення

Всі оголошення