Рішення селищної ради №3-41/2024 «Про затвердження «Програми поліпшення підготовки громадян до військової служби, призову військовозобов’язаних під час мобілізації, прийняття на військову службу за контрактом на 2024 рік»»

  • 34
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 41
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 31.01.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 3-41/2024
Назва документу: Про затвердження «Програми поліпшення підготовки громадян до військової служби, призову військовозобов’язаних під час мобілізації, прийняття на військову службу за контрактом на 2024 рік»

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ ‘ЯНЕЦЬ - ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання        

                                                                    РІШЕННЯ

             СОРОК  ПЕРШОЇ   ПОЗАЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

31 січня 2024 р.                                          Смотрич                                             № 3-41/2024

 

 

Про   затвердження  «Програми

поліпшення  підготовки громадян

до військової служби,призову

військовозобов’язаних під  час

мобілізації,прийняття на  військову

службу за  контрактом  на 2024  рік»

 

 

           Керуючись статтею 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  з метою   удосконалення  військо-патріотичного виховання, вдосконалення  системи  військового  обліку, забезпечення  проведення  призову на  військову  службу по мобілізації,військову  службу за контрактом, організації територіальної  оборони , селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити   «Програму    поліпшення  підготовки громадяндо військової служби,призову

військовозобов’язаних під  час  мобілізації,прийняття на  військову службу за  контрактом  на 2024  рік» (додається).

2. Відділу фінансів селищної ради при формуванні та уточненні бюджету передбачити кошти на виконання реалізації Програми.

3. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на  постійну  комісію з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова  комісії Йосип  БОМК) та постійну комісію з питань освіти, культури, спорту охорони здоров’я  та соціального захисту населення ( голова комісії Олена ЗБОРОВСЬКА).

 

 

Селищний   голова                                                                                                     Ігор ЯЛОХА

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                      рішенням  сорок першої

                                                                                                  позачергової    сесії селищної ради

VІІІ  скликання

     від 31.01.2024р. №3-41/2024

 

 

 

 

Програма

 

поліпшення  підготовки громадян

до  військової служби, призову

військовозобов’язаних під  час

мобілізації, прийняття на  військову

службу за  контрактом  на 2024  рік

 

                      Смотрич

                       2024 рік

ПРОГРАМА

поліпшення організації підготовки громадян до військової служби, призову військовозобов’язаних під час мобілізації, прийняття на військову службу за контрактом, на 2024 рік

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Смотрицька селищна територіальна громада

2.

Підстава для розроблення

Конституція України, пункт 22 частини першої статті 26, статті 36 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу", Закон України "Про оборону України", Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

3.

Розробник програми

Смотрицька селищна територіальна громада, виконавчий комітет Смортицької селищної територіальної громади

4.

Співрозробник програми

Начальник 1-го відділу Кам’янець-Подільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

5.

Відповідальний виконавець програми

Смотрицька селищна територіальна громада, виконавчий комітет Смотрицька селищної територіальної громади

6.

Учасники програми

Смотрицька селищна територіальна громада, виконавчий комітет Смотрицька селищної територіальної громади

7.

Термін реалізації програми

2024 рік

8.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Місцевий бюджет

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми

У тому числі:

10000

9.1.

коштів місцевих бюджетів

10000

9.2.

коштів інших джерел

0,00

 

 

 

 

 

 

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма забезпечення проведення призову громадян на військову службу та заходів мобілізації території Смотрицької селищної територіальної громади на 2024 рік (далі - Програма)

Протидія збройній агресії, зменшення збитків, непоправних втрат та ефективна ліквідація наслідків агресії, відповідно до вимог законів України «Про оборону України», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу», Указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України є одним з пріоритетів у діяльності органів місцевого самоврядування, органів військового управління. Своєчасне попередження, вжиття упереджувальних заходів з цих питань, здійснюється органами державного управління усіх ланок, підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

У відповідності до вимог ст. 15 Закону України «Про оборону України» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у галузі оборонної роботи забезпечують:

підготовку громадян до військової служби, а також загальне військове навчання у воєнний час;

приписку громадян до призовних дільниць, військовий облік військовозобов'язаних і призовників;

направлення громадян на навчальні (або перевірочні) і спеціальні збори;

організацію та участь у здійсненні на відповідній території заходів, пов'язаних з мобілізаційною підготовкою, територіальною обороною;

бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час;

проведення мобілізації людських, транспортних та інших ресурсів в особливий період;

здійснення контролю за використанням і охороною наданих у встановленому порядку для потреб оборони земельних, водних та інших природних ресурсів згідно із законодавством;

вирішення згідно із законодавством питань, пов'язаних з наданням частинам, установам, навчальним закладам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням, утвореним відповідно до законів України, та правоохоронним органам службових приміщень і житлової площі, інших об'єктів, здійсненням контролю за їх використанням, наданням комунально- побутових та інших послуг;

організацію виробництва і поставки військам підприємствами та організаціями, що належать до комунальної власності, замовленої продукції, енергетичних та інших ресурсів;

проведення заходів щодо військово-патріотичного виховання громадян України;

здійснення інших повноважень у галузі оборонної роботи, передбачених законами.

Статтею 7 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема, встановлено, що з місцевих бюджетів фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення.

За рахунок коштів підприємств, установ і організацій фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки, що здійснюються за ініціативою самих підприємств, установ і організацій згідно з мобілізаційними планами. Фінансування мобілізаційної підготовки та/або заходів з мобілізації може здійснюватися додатково за рахунок благодійних пожертв фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Виконання військового обов'язку громадянами України у відповідності до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», забезпечують державні органи, утворені відповідно до законів України військові формування, підприємства, установи і організації незалежно від підпорядкування і форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом та районні військові комісаріати.

Події, що відбулися та відбуваються в державі протягом останніх років, засвідчують про те, що заходи, які вживалися органами державної влади, спільно із органами військового управління, виявилися недостатніми для забезпечення її надійної обороноздатності, потребують суттєвого покращення, а також додаткового залучення коштів із бюджетів усіх рівнів та позабюджетного фінансування.

Програма спрямована на вдосконалення організації проведення приписки громадян, які проживають на території громади до призовної дільниці, ведення військово-облікової роботи, призову громадян України на військову службу, військову службу за контрактом, проведення мобілізації людських, транспортних та інших ресурсів на території міської ради.

Існує потреба в додатковому фінансуванні видатків на підготовку громадян, які проживають на території громади до служби в Збройних Силах України, забезпечення якісним особовим складом Збройні Сили України та інші військові формування, на доставку кандидатів на проходження військової служби за контрактом та мобілізованих громадян до збірних пунктів та військових частин, підтримання в належному боєготовному стані об’єктів мобілізаційного розгортання.

Забезпечення накопичення військово-навченого резерву військовозобов’язаних, для якісного комплектування військових частин Збройних Сил України в особливий період.

  1. Мета Програми

Метою Програми є удосконалення військово-патріотичного виховання, підготовки жителів громади до військової служби у Збройних Силах України, вдосконалення системи військового обліку, забезпечення проведення призову на військову службу по мобілізації, військову службу за контрактом, організації територіальної оборони, підвищення рівня мобілізаційної підготовки та проведення мобілізаційних заходів, за участю органів місцевого самоврядування.

  1. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми,
    обсягів та джерел фінансування

Виконання Програми здійснюватиметься шляхом проведення приписки та призову громадян на строкову військову службу, військову службу за контрактом, заходів щодо мобілізації, в т.ч. забезпечення доставки мобілізованих, кандидатів на проходження військової служби за контрактом та техніки до збірних пунктів, місць дислокації військових частин, покращення умов проведення цих заходів шляхом фінансування з місцевого бюджету і забезпечення, в результаті цього, належної життєдіяльності 1-го відділу Кам’янець-Подільського РТЦК та СП.

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, підприємств, установ, організацій, благодійних фондів передбачених на відповідні роки, зокрема для:

- підготовки до служби в Збройних Силах України, військово-патріотичного виховання, проведення приписки до призовної дільниці, призову на військову службу по мобілізації, військову службу за контрактом;

  • налагодження координації та забезпечення взаємодії громади, підприємств, установ та організацій, які знаходяться на території громади, з метою проведення призову на військову службу та мобілізації;
  • перевезення та доставка мобілізованих, кандидатів для проходження військової служби за контрактом, людських, транспортних та інших ресурсів відповідно від 1-го відділу Кам’янець-Подільського РТЦК та СП до обласного збірного пункту, обласної медичної комісії та місць дислокації військових частин Збройних Сил України.
  1. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники.

5.1.Основними завданнями Програми є:

  1. підвищення якості мобілізаційної підготовки та рівня мобілізаційної готовності об’єднаної територіальної громади, підприємств, установ і організацій - виконавців мобілізаційних завдань;
  2. забезпечення захисту стратегічних об'єктів та жителів громади від терористичних загроз, а також життєдіяльності 1-го відділу Кам’янець-Подільського РТЦК та СП;
  3. якісна підготовка громадян до військової служби, своєчасне проведення приписки, призову та мобілізації, забезпечення ведення військового обліку відповідно до законодавства України.
  1. Програма передбачає виконання наступних основних заходів:
  • фінансове забезпечення виконання передбачених законодавством заходів щодо мобілізаційної підготовки та проведення мобілізації на території громади людських і транспортних ресурсів, у тому числі здійснення контролю за станом мобілізаційної готовності підприємств, установ та організацій, що є об’єктами спільної власності міської територіальної громади і перебувають в управлінні Смотрицької селищної територіальної громади, а також доставка військовозобов'язаних на пункти збору та до місць дислокації військових частин або навчальних центрів;
  1. Ресурсне забезпечення Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету на 2024 рік на загальну суму 10 тис. грн.. Фінансування Програми також може здійснюватися з інших джерел, що не суперечать чинному законодавству.

5.4.Очікувані результативні показники Програми:

В результаті виконання заходів Програми буде забезпечено:

проходження медичних оглядів, розшук призовників та військовозобов’язаних, які ухиляються від виконання військового обов’язку та призову на військову службу в Збройних Силах України, їх доставка до збірних пунктів, місць дислокації військових частин та навчальних центрів;

вдосконалення системи управління проведенням мобілізації на особливий період;

підтримання у належному стані системи оповіщення, збору та відправки мобілізаційних ресурсів;

вдосконалення роботи військово-облікових і мобілізаційних органів;

своєчасне та якісне, у встановлені строки, проведення приписки громадян України до призовної дільниці, забезпечення призову по мобілізації людських та транспортних ресурсів до Збройних Сил України.