Рішення селищної ради №6-41/2024 «Про внесення змін до рішення сорокової сесії селищної ради VIIІ скликання від 21.12.2023 року № 5-40/2023 «Про затвердження Програми соціального захисту населення Смотрицької селищної ради на 2024-2026 роки»»

  • 16
Скликання: VIII
Сесія / комісія: 41
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 31.01.2024
Автор: Бавровська Л.В.
Номер документу: 6-41/2024
Назва документу: Про внесення змін до рішення сорокової сесії селищної ради VIIІ скликання від 21.12.2023 року № 5-40/2023 «Про затвердження Програми соціального захисту населення Смотрицької селищної ради на 2024-2026 роки»

СМОТРИЦЬКА  СЕЛИЩНА РАДА

КАМ ‘ЯНЕЦЬ - ПОДІЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

VIІI  скликання        

                                                                   РІШЕННЯ

              СОРОК  ПЕРШОЇ   ПОЗАЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

31  січня 2024 р.                                       Смотрич                                          № 6-41/2024

Про  внесення  змін до рішення сорокової сесії  селищної ради VIIІ скликання  від 21.12.2023 року № 5-40/2023 «Про  затвердження  Програми соціального  захисту  населення  Смотрицької  селищної ради на  2024-2026 роки»

 

           Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою забезпечення соціального захисту населення на території громади, селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Внести  зміни до рішення сорокової сесії  селищної ради VIIІ скликання  від 21.12.2023 року № 5-40/2023 «Про  затвердження  Програми соціального  захисту  населення  Смотрицької  селищної ради на  2024-2026 роки», а саме в  додаток 3 рішення «Положення про надання  матеріальної  допомоги  громадянам  за їх особистими зверненнями до Смотрицької   селищної ради», збільшивши розмір одноразової матеріальної допомоги : інвалідам  І групи  1000 грн.; інвалідам  дитинства –   1000 грн.;

2. Контроль за виконанням  даного  рішення   покласти  на  постійну  комісію з  питань  планування, фінансів, бюджету  та  соціально-економічного розвитку (голова комісії  Йосип БОМК) та постійну комісію з питань освіти, культури, спорту охорони здоров’я  та соціального захисту населення (голова  комісії  Олена ЗБОРОВСЬКА).

 

 

Селищний   голова                                                                                                     Ігор ЯЛОХА

Додаток 1

                                                                                                     до рішення  сорокової

                                                                                                     сесії селищної ради

VІІІ  скликання

     від 21.12.2023р. №5-40/2023

 

 

 

 

Програма

соціального захисту  населення Смотрицької   селищної ради на

2024-2026 роки

 

 

Смотрич

2023 р.

 

1. Загальні положення

1.1. Програма соціального захисту населення Смотрицької  селищної ради на 2024-2026 роки (далі - Програма) передбачає систему заходів у сфері забезпечення прав громадян на соціальну підтримку і допомогу, надання матеріальної допомоги, інших видів соціальної підтримки різним категоріям жителів територіальної  громади  з метою поліпшення їх становища, надання відповідної інформації жителям громади про державні, громадські, релігійні організації, що здійснюють діяльність у сфері надання соціальних послуг.

Правовою основою Програми є Конституція України, Бюджетного кодексу України, Закони України  Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”,“Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”,“Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”,“Про реабілітацію інвалідів в Україні”, інші законодавчі та нормативні акти з питань соціального захисту.

 

2.Опис Програми

Ефективний соціальний захист – це не лише гарантовані державою соціальні виплати, а насамперед розвинена мережа соціальних послуг, які надаються з врахуванням особливостей і потреб різних категорій клієнтів.

За умов реалізації принципів адресності та індивідуального підходу соціальні послуги є найбільш ефективним видом соціальної допомоги. Цільова програма – цекомплекс заходів, щопланується здійснити на місцевому рівні у доповнення до державного соціального забезпечення.

Реальна соціально-економічна ситуація сьогодення, доцільність поліпшення матеріального забезпечення та умов проживання окремих категорій громадян стали основними чинниками, що враховувались при розробці Програми. При розробці Програми враховано можливості та резерви фінансових ресурсів для надання допомоги та структуру потреб незахищених   верств населення. Це, передусім, особи, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв'язку з інвалідністю,  хворобою, сирітством, безпритульністю, малозабезпеченістю, конфліктами і жорстоким ставленням у сім'ї, безробіттям, бездомністю, стихійним лихом,  катастрофами, внутрішньопереміщені  особи, біженці, особи самотньо проживаючі та одинокі особи.

Також для здійснення та реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення необхідна тісна співпраця різних установ соціального спрямування. Зокрема, виконання державних програм щодо надання житлових субсидій, удосконалення системи надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, адресність у наданні соціальної підтримки малозабезпеченим сім’ям, здійснення соціальної підтримки переміщених осіб, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, жертв нацистських переслідувань, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюється Смотрицькою селищною радою разом з відділом з питань обслуговування громадян, призначення та виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управління соціального захисту населення Кам’янець – Подільської районної державної адміністрації (надалі – Відділ).

            В свою чергу враховуючи, що протягом останніх років фінансування видатків з загального фонду Державного бюджету на утримання Відділу, не забезпечує в повному обсязі проведення видатків до потреби на виконання як делегованих так і власних повноважень, забезпечення якісного та своєчасного обслуговування населення є необхідність у додаткових витрат на зміцнення матеріально-технічної бази Відділу.

 

3.Мета Програми

 

3.1. Підвищення якості надання соціальної підтримки населенню, вирішення невідкладних питань організаційно – правового та інформаційного забезпечення, матеріально – технічного, медичного, соціально – побутового, культурного обслуговування малозабезпечених жителів громади.

3.2 Здійснення конкретних заходів, спрямованих на забезпечення права кожного громадянина на достатній життєвий рівень, надання адресної підтримки незахищеним верствам населення.

3.3.  Організація комплексної системи заходів для поліпшення становища жителів громади, що потребують соціального захисту, формування у членів територіальної громади гуманного ставлення до людей з особливими потребами. 

 

4.Основні заходи

 

Забезпечити реалізацію державної політики з питань соціального захисту населення, дітей, внутрішньо переміщених осіб, підтримки сім’ї, у тому числі сімей з дітьми, багатодітних, молодих сімей, виконання програм і заходів у цій сфері;

Оформлення соціальної допомоги, адресної грошової допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, установлених законодавством України, надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та пільг з оплати житлово-комунальних послуг і послуг зв’язку;

Організація надання соціальних послуг (соціального обслуговування), проведення соціальної роботи, у тому числі соціального супроводу сімей / осіб;

Розроблення та організація виконання заходів щодо поліпшення становища соціально вразливих верств населення, внутрішньо переміщених осіб, сімей і громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, і всебічне сприяння в отриманні ними соціальних виплат і послуг за місцем проживання, перебування;

Проводити роботу по виявленню соціально-незахищених громадян, що проживають на території громади, надавати їм інформацію про соціальну допомогу, яку вони можуть отримувати за законом та про установи соціального захисту населення на території громади.

Систематично поновлювати банк даних по багатодітних сім’ях та сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

Забезпечення соціальної інтеграції осіб з інвалідністю, сприяння створенню умов для безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів соціальної інфраструктури;

Надавати, відповідно до законодавства, організаційну та цільову матеріальну допомогу громадянам, що постраждали внаслідок стихійного лиха.

 Надавати одноразову матеріальну допомогу інвалідам дитинства, інвалідам I групи, онкохворим, особам, що потребують дороговартісного лікування, учасникам бойових дій.

 Вирішувати питання про надання ритуальних послуг з поховання самотніх громадян, громадян, чия особа не встановлена, та виплачувати допомогу на поховання громадян, які на час смерті не працювали і не отримували пенсії або соціальної допомоги.

Реалізація державної політики у сфері оздоровлення  осіб з інвалідністю, громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранів війни (в тому числі учасників антитерористичної операції), осіб, на яких поширюється чинність законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та „Про жертви нацистських переслідувань”.

Пріоритетними напрямками реалізації Програми є:

підтримка інвалідів, ветеранів війни та праці, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, осіб які потребують лікування;

надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення;

забезпечення надання матеріальної допомоги особам, які опинилися в екстремальній ситуації у зв’язку з важкою  хворобою,пожежею, постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,тощо;

підтримка громадських організацій у виконанні їх статутних повноважень;

забезпечення матеріальної та соціальної допомоги дітям – інвалідам.

Перелік послуг, що надаватимуться в рамках Програми:

призначення та виплата соціальної допомоги, адресної грошової допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, установлених законодавством України, надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та пільг з оплати житлово-комунальних послуг і послуг зв’язку;

 вивчення звернень громадян щодо наявної проблеми;

виділення коштів на вирішення соціально - побутових проблем незахищеним верствам населення   Смотрицької   селишної ради, в тому числі бездомним особам, які втратили документи та проживають на території   Смотрицької   селищної  ради.

 

 

5.Строк  реалізації Програми

 

           Програми приймається на 2024-2026 роки.

6.Фінансування програми

Фінансування заходів щодо виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів селищного бюджету із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Обсяг коштів та розмір виплат на реалізацію Програми буде визначатися щорічно при прийняті бюджету Смотрицької  селищної  ради або змін до нього.

 

7.Очікувані результати реалізації Програми

Дасть змогу забезпечити більш якісне обслуговування населення та виконання функцій з соціального захисту населення:

7.1. Суттєве покращення якості та оперативності соціального обслуговування та надання соціальної підтримки населенню в т.ч. за рахунок скорочення термінів їх надання;

7.2.Вирішення питань організаційно-правового та інформаційного забезпечення, матеріально-технічного, медичного, соціально-побутового обслуговування малозабезпечених жителів громади, зняття соціальної напруги.

7.3.Підвищення рівня інформованості населення про заходи соціального захисту, які передбачені діючим законодавством;

7.4. Розгляд звернень громадян в терміни, визначені діючим законодавством.

 

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Виконання Програми здійснюється шляхом реалізації її заходів і завдань, визначених у цій Програмі.

Безпосереднє виконання даної Програми та контроль за виконанням заходів і завдань Програми здійснює Смотрицька селищна рада у співпраці з відділом з питань обслуговування громадян, призначення та виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управління соціального захисту населення Кам’янець – Подільської районної державної адміністрації та іншими установами соціального спрямування.

 Контроль за цільовим та ефективним використанням коштів – головний розпорядник коштів.

При проведенні аналізу виконання заходів Програми, з врахуванням змін до нормативно-правових актів, що можуть мати вплив на виконання Програми, допускається внесення змін та коригування заходів даної Програми.

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                Людмила  БАВРОВСЬКА

 

                                                                                                     Додаток 2

                                                                                                     до рішення  сорокової

                                                                                                     сесії селищної ради

                                                                                                     VІІІ  скликання

                                                                                                     від 21.12. 2023р. №5-40/2023

 

 

Положення

про комісію з питань надання матеріальної допомоги

 

1. Цим Положенням визначається порядок створення та діяльності комісії з питань надання матеріальної допомоги (далі - комісія).

2. Комісія у своїй діяльності керується рішеннями  Смотрицької  селищної ради та виконавчого комітету Смотрицької  селищної ради, розпорядженнями  Смотрицького  селищного голови, іншими нормативними документами, а також цим Положенням.

3. Кількісний та персональний склад комісії затверджується рішенням виконавчого комітету Смотрицької   селищної ради.

4. Керівництво комісією здійснює голова. Голова комісії має заступника. До складу комісії входять представники структурних підрозділів Смотрицької  селищної ради, громадських організацій та інші.

5. Секретар комісії забезпечує реєстрацію заяв громадян, які опинилися в складних життєвих обставинах, прийом необхідних для прийняття рішення про надання матеріальної допомоги документів, підготовку матеріалів для розгляду на комісії.

6. Основним завданням комісії є об’єктивний розгляд заяв та прийняття рішення про розмір матеріальної допомоги за рахунок коштів   селищного бюджету.

7. Комісія має право:

7.1. Розглядати звернення громадян.

7.2. Визначати осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, таких, що першочергово та невідкладно потребують матеріальної допомоги за рахунок коштів міського бюджету.

7.3. В окремих випадках ( у разі важкого захворювання)  комісія має право виділяти матеріальну допомогу на лікування без довідки про доходи та акту обстеження житлово-побутових умов проживання громадянина.

8. Формою роботи комісії є засідання, що проводяться в міру потреби, але не рідше одного разу в місяць.

9. Про дату засідання комісії за 2 дні повідомляється на сайті   селищної ради.

10. Засідання комісії проводить її голова (у разі відсутності голови - заступник голови). Засідання комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини від її складу.

11. Рішення комісії оформляється протоколом, який підписується головуючим та секретарем.

Комісія підконтрольна і підзвітна  селищній  раді.

 

 

 

Секретар   селищної ради                                                        Людмила БАВРОВСЬКА

                                                                                                     Додаток 3

                                                                                                     до рішення  сорокової

                                                                                                     сесії селищної ради

                                                                                                     VІІІ   скликання

                                                                                                     від 21.12.2023р. №5-40/2023

                                                                                                 (нова редакція  від 31.01.2024р.)

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про надання  матеріальної  допомоги  громадянам  за їх особистими зверненнями до Смотрицької   селищної ради

 

Розділ 1. Загальні положення

Положення про надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям   Смотрицької  селищної ради (далі – Положення) визначає порядок та умови вирішення питання щодо фінансової підтримки мешканців громади, які потрапили в скрутні життєві обставини.

Одноразова матеріальна допомога мешканцям громади, які потрапили в скрутні життєві обставини, надається при наявності відповідного фінансового ресурсу та відповідних бюджетних призначень.

Підставою для розгляду питання щодо надання одноразової матеріальної допомоги є заява громадянина про надання йому (членам його сім’ї) грошової допомоги у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, яке зумовлено надзвичайними обставинами, що виникли (пожежа, тяжке захворювання, оперативне лікування та інше), на ім’я   селищного голови.

До членів сім’ї заявника відносяться особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (ст. 3 Сімейного кодексу України).

Розмір грошової допомоги на проживання, лікування у разі захворювання та при екстремальних ситуаціях визначається комісією.

Розмір одноразової матеріальної допомоги залежить від рівня забезпеченості сім’ї та надзвичайних обставин, які склалися у заявника (його сім’ї).

Матеріальна допомога надається заявнику не частіше одного разу на рік. У виключних випадках (надзвичайна подія, тяжке захворювання) матеріальна допомога може бути надана повторно.

При стихійних лихах розмір одноразової матеріальної допомоги визначається окремо.

 Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не перебували на службі, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні та не були одержувачами будь-якого виду соціальної допомоги, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів  від 31 січня 2007 р. N 99 «Про затвердження Порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» відшкодування витрат на поховання надається  за останнім місцем проживання померлого.

Матеріальну допомогу на поховання видають на підставі заяви, паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого та довідки про смерть.

Матеріальна допомога на поховання надається, якщо особа, яка здійснила поховання, звернулась із заявою про її виплату не пізніше шести місяців після смерті особи. Розмір допомоги на поховання становить 1000грн.

Матеріальна допомога надається тільки фізичним особам, які зареєстровані або постійно проживають на території   Смотрицької  селищної ради.

 

Розділ 2. Порядок розгляду заяв мешканців громади щодо надання одноразової матеріальної допомоги

Для отримання одноразової матеріальної допомоги мешканці громади надають до селищної ради заяву на ім’я селищного голови, оформлену відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

До заяви громадяни додають наступні  документи:

копію паспорта;

копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

копію довідки про склад сім’ї ( крім внутрішньо переміщених осіб);

копію довідки про доходи;

копію довідки про розмір допомоги з безробіття та трудової книжки;

медичну довідку в разі хвороби (оригінал та копію);

копію акта обстеження житлово-побутових умов проживання  довільної форми (за потреби);

довідка з лікувального закладу про вартість лікування;

інші документи та довідки, які підтверджують необхідність звернення для отримання матеріальної допомоги.

У разі важкого захворювання,   заява про виділення матеріальної допомоги на лікування може  бути прийнята без довідки про доходи та акту обстеження житлово-побутових умов проживання громадянина.

Після реєстрації кожної заяви про надання матеріальної допомоги, вони, надходять до відповідного підрозділу селищної ради та виносяться на розгляд комісії.

Розмір допомоги  становить:

інвалідам  І групи     - 1000 грн.;

інвалідам  дитинства - 1000 грн.;

онкохворим                - 1000 грн.;

 

 У наданні матеріальної допомоги може бути відмовлено у випадках:

повторного безпідставного звернення;

 за відсутності документів, які підтверджують обставини для набуття права на отримання матеріальної допомоги.

 

Розділ 3. Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги мешканцям громади.

3.1. Після прийняття рішення комісією кожний мешканець, який включений до цього рішення може отримати інформацію про суму і дату отримання матеріальної допомоги.

3.2. Виплати матеріальної допомоги у визначені терміни проводить відділ бухгалтерського обліку та звітності селищної ради.

3.3. Отримання матеріальної допомоги здійснюється через поштові або банківські відділення.

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                Людмила  БАВРОВСЬКА

 

                                                                                                                    Додаток 4

 

                               Напрями реалізації Програми

щодо забезпечення якісного виконання державної політики у сфері соціального

захисту населення відділом з питань обслуговування громадян, призначення та

виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та

осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управлінням соціального захисту населення                   Кам’янець - Подільської районної  державної адміністрації

з/п

Назва напряму діяльності

Перелік

заходів

Програми

Термін

виконання

заходу

Відповідальні

виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги

фінансування (вартість), тис.грнна 2024 рік

Орієнтовніобсягифінансування (вартість), тис.грнна 2025рік

Орієнтовніобсягифінансування (вартість), тис.грнна 2026рік

1

Забезпечення якісного надання соціальних послуг

1.Видача довідок та повідомлень за основними напрямками роботи.

2.Виготовлення інформаційних бюлетнів.

3.Друк списків та виплатних відомостей з надання усіх видів соціальної допомоги.

2024-2026 роки

Відділ з питань обслуговування громадян, призначення та виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управління соціального захисту населення Кам’нець - Подільської районної державної адміністрації

Бюджет селищної

ради

9,0

10,0

11,0

2

Матеріально-технічне забезпечення належного функціонування комп’ютерної техніки та оргтехніки

Технічне обслуговуваннята поточний ремонт комп’ютерної техніки, придбання канцтоварів, паперу, картриджів

2024-2026 роки

Відділ з питань обслуговування громадян, призначення та виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управління соціального захисту населення Кам’янець - Подільської районної державної адміністрації

Бюджет селищної ради

4.0

4.0

4.0

3

Забезпечення функціонування Інтернет ресурсу, телефонного зв’язку

Оплата за послуги зв’язку, підключення до мережі Інтернет, абонентська плата

2024-2026 роки

Відділ з питань обслуговування громадян, призначення та виплати державних допомог, соціальної підтримки пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю (м.Дунаївці) управління соціального захисту населення Кам’янець - Подільської районної державної адміністрації

Бюджет селищної ради

2,0

3.0

4,0

 

Всього на виконання заходів

 

 

 

 

15,0

17,0

19,0

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                           Людмила  БАВРОВСЬКА