Кам’янець-Подільська місцева прокуратура повідомляє

  • 797

Обережно, шахраї!

Кам’янець-Подільська місцева прокуратура застерігає громадян бути уважними та обережними, аби не стати жертвою шахраїв, адже схеми старі, а потерпілі – нові.

Чи не щодня до органів поліції надходять повідомлення потерпілих громадян, які через шахрайські дії невідомих осіб позбулися своїх заощаджень. Так, 30 травня 2019 року невідома особа, шляхом обману, незаконно заволоділа грошовими коштами в сумі 10 тисяч грн. За даним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 190 КК України (Шахрайство).

Останнім часом на території Дунаєвецького району найпоширенішим видом шахрайства є шахрайства, пов’язані із продажем та купівлею товарів через всесвітню мережу Інтернет.

Приймаючи рішення про купівлю товарів через оголошення про продаж речей у мережі Інтернет, громадяни ризикують, що вони зателефонують до шахраїв, справжнім наміром яких буде не продаж товару, а незаконне заволодіння коштами покупця. Таким чином, спритники охоче приймають завдатки, оплату частинами чи у повному розмірі за виставлений ними на продаж товар, якого взагалі може не існувати. Шахраї проводять вибірку товарів, які користуються підвищеним попитом, і зазначають на них привабливо низьку ціну. На жаль, давно відома, але від того не менш дієва, схема шахрайства усе ще спрацьовує на руку аферистам.

 Крім того, популярним у мережі способом шахрайства є продаж неіснуючого товару невеликої вартості. В таких випадках ошукана особа, вважаючи завданий збиток дріб’язковим, взагалі не звертається до правоохоронців. Проте для зловмисника кількість невеликих надходжень в результаті складається у кругленьку суму.

Зауважте, аби не потрапити пройдисвітам на «гачок» варто дотримуватися елементарних правил безпеки:

- при виборі товарів через мережу Інтернет в жодному разі не здійснюйте оплату чи передоплату за товар шляхом перерахунку безготівкових коштів, а замовляйте товар з доставкою у відділення кур’єрських служб (Нова пошта, Укрпошта, тощо), і тільки після огляду замовленого Вами товару, здійснюйте оплату його вартості;

– в жодному разі не повідомляйте нікому свої персональні дані та реквізити своїх банківських рахунків, адже працівники банківських установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі. Якщо про проблеми з рахунком повідомляє телефоном "банківський працівник" – зателефонуйте у банк та з'ясуйте ситуацію;

– у випадку продажу товару, не повідомляйте в оголошеннях зайвої особистої інформації, лише номер картки, на рахунку якої не повинно бути жодних коштів, а ще краще просіть надіслати гроші готівкою на поштове відділення;

– якщо ви загубили мобільний телефон або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив’язані до цього номера телефону банківські картки.

Обов’язково перевіряйте інформацію, яку повідомляє незнайомець. У разі, якщо розумієте, що вас намагаються обдурити, одразу телефонуйте до поліції за номером 102. Пильність та обережність допоможуть вберегти вас від неприємностей та завадять ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність. Розповідайте своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим про схеми шахраїв.