Кам’янець-Подільська місцева прокуратура повідомляє

  • 1135

Місцевою прокуратурою у поточному році скеровано до суду 3 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях за ч.1 ст.190 КК України (шахрайство) щодо незаконного заволодіння державними коштами шляхом обману одержувачами різних видів допомог.

Так, житель одного із сіл району, під час подання до Управління соціального захисту населення Дунаєвецької РДА заяв про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг та власноручно заповнених декларацій про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, вносив завідомо недостовірні відомості про доходи та сімейний стан, а саме: не повідомив про отримання аліментів на утримання неповнолітнього сина та про одруження, внаслідок чого здійснено надмірну виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям на суму 21 тис. гривень, якими він заволодів шляхом обману.

Вироком Дунаєвецького районного суду чоловіка визнано винуватим та засуджено до 130 годин громадських робіт.

Крім того, місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Дунаєвецької РДА пред’явлено позов про стягнення з винного незаконно отриманих коштів.

В іншому випадку, особа «забула» вказати відомості про чоловіка, власноручно зазначивши у декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, що неодружена, та у період з 01.12.2017 по 30.06.2018 незаконно отримувала державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям,  заволодівши шляхом обману державними коштами на загальну суму понад 8 тисяч гривень.

Вироком Дунаєвецького районного суду їй призначено покарання у виді штрафу в розмірі 510 гривень. Також зайво отримані кошти їй доведеться повернути за позовом місцевої прокуратури.

Ще одна місцева жителька при зверненні до Управління соціального захисту населення приховала, що працювала у місцевому товаристві та щомісячно отримувала заробітну плату. При цьому вона добре розуміла, що в разі декларування вказаного виду доходу у вигляді заробітної плати, її сім’я не матиме права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, а також у випадку декларування вказаного виду доходу не має права перебувати на обліку, як особа, яка здійснює догляд за особою, яка досягла 80 років, і не має права на отримання  щомісячних компенсаційних виплат за такий догляд. Внаслідок подання завідомо недостовірних відомостей про доходи, жінці було зайво нараховано та виплачено: державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям, державну соціальну допомогу на дітей одиноким матерям, а також компенсаційні виплати особі, яка здійснює догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80 років, на загальну суму майже 11 тисяч гривень.

Однак, вказану суму зайво отриманих грошей вона повністю повернула на рахунок Управління соціального захисту населення, у скоєному щиро розкаялась, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, тому суд прийняв рішення про закриття кримінального провадження та звільнив її від кримінальної відповідальності за нереабілітуючих підстав, а саме у зв’язку з дійовим каяттям (ст.45 КК України).