Кам’янець-Подільська місцева прокуратура повідомляє

  • 918

Реалізація органами прокуратури

конституційної функції представництва дієва форма захисту порушених інтересів держави в суді

 

Конституцією України органи прокуратури наділено функцією  представництва інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

На сьогодні, цим законом є Закон України «Про прокуратуру», яким регламентовано, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Тому, з метою реалізації повноважень наданих Конституцією України, впродовж 2019 року Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою на захист інтересів держави до суду заявлено 10 позовних заяв в межах цивільного та господарського судочинства щодо стягнення (повернення) коштів чи майна на загальну  суму 341 тисяча гривень.

Слід зазначити, що за наслідками реалізації представницьких повноважень у сфері захисту інтересів держави щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням лише впродовж 2019 року заявлено 6 позовів, з них: задоволено  3 позови, у 1 випадку провадження закрито у зв’язку з добровільною сплатою коштів відповідачем.

Левову частку уваги у поточному році прокуратурою приділено дотриманню вимог земельного законодавства не лише підприємствами, установами та організаціями, а й громадянами.

Так, за результатом проведеної роботи у сфері захисту інтересів держави з питань земельних відносин у цьому році прокуратурою заявлено 2 позови на загальну суму 289 тис грн, з них: задоволено 1 позов на суму 16 тис грн (земельні ділянки повернуто у комунальну власність), у 1 випадку провадження закрито у зв’язку з добровільною сплатою коштів відповідачем у розмірі 273 тис грн.

Доприкладу, місцевою прокуратурою  в ході реалізації повноважень у сфері представництва встановлено, що суб’єкт господарювання, без оформлення договірних відносин з органом місцевого самоврядування, понад 10 років не сплачувало кошти за користування земельною ділянкою на території міста у повному обсязі.

Товариство своєю протиправною поведінкою позбавило власника земельної ділянки, в особі міської ради, права отримувати дохід у розмірі орендної плати, внаслідок чого до місцевого бюджету впродовж кількох років  не надійшли кошти за користування земельною ділянкою у розмірі понад 270  тис грн.

З метою усунення встановлених грубих порушень земельного законодавства, діючи на захист інтересів держави, прокуратурою заявлено позов про стягнення вказаних коштів на користь держави в особі Дунаєвецької міської ради.

Рішенням господарського суду Хмельницької області  провадження у справі закрито, у зв’язку із добровільною сплатою вказаних коштів відповідачем.

Результативним виявилось і досудове врегулювання споріву вказаній сфері, ініційоване за результатом виявлених порушень впродовж І півріччя 2019 року.

Вцілому, за втручання органів прокуратури річний розмір орендної плати за використання земельних ділянок на території  Дунаєвецького району загальною площею 203 га  збільшено: сьогодні орендна плата становить 512 тис грн, хоча раніше становила лише 58 тис грн, що дасть змогу збільшити рівень наповнення місцевих бюджетів не лише сьогодні, а й у мабутньому.

Реалізація наданих повноважень шляхом вжиття заходів представництва інтересів держави, залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності не лише Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури, а й органів прокуратури загалом.