День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  • 84

Фото без опису

 

8 травня -  День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 
Сьогодні в Україні день вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, а також  всіх жертв Другої світової війни, яка стала найстрашнішою трагедією ХХ століття.


Низький уклін та безмежна вдячність ветеранам, які звільняли українські землі від нацизму та самовіддано боролися за мир на рідній землі. Ми у вічному боргу перед ними…

За офіційними даними (напевно - заниженими) під час другої світової в складі ркка загинуло більше, ніж 3.500.000 українців, майже 7 мільйонів мирних мешканців-українців було вбито ОБОМА арміями.

У Другій світовій українці воювали з обох сторін. З обох – програли.

Зараз росія намагається поставити мертвих собі на службу та використовує тему Другої світової як привід для розколу українського суспільства. Проте залишимо їх сам на сам зі своєю тягою до померлих.

Головний вибір стоїть перед нами. 

Українська історія або стане яскравим вітражем, зібраним із різних правд, за які тоді воювали українці. 

Або залишиться розбитим вікном, через яке до нас потраплятимуть ворожі наративи.

 

Фото без опису

 

На превеликий жаль, наша країна відзначає цю пам’ятну дату в умовах повномасштабної війни - росія катує Україну. Нацист та фашист найвищого гатунку водночас - кремлівський узурпатор і диктатор,  зазіхає на нашу територіальну цілісність, на саме наше існування. Вони давно вже відверто, не приховуючи, декларують навіть не лише бажання, а плани повного фізичного знищення українців.

Українці як ніхто знають, якою важкою і складною є ціна перемоги. Адже свій бій за незалежність та свободу від російських окупантів ми ведемо вже 10 років, а сьогоднішній День пам’яті і примирення вже втретє проводиться в умовах повномасштабної агресії. І просто цієї ночі - чергова ракетна атака з боку російських нелюдів, чергові руйнування й постраждалі.

Усі людоненависницькі діяння путінського режиму показали всьому світу, що ми маємо нове зло, гібридну суміш фашизму й нацизму – рашизм.

Українські воїни – гідні нащадки тих, хто переміг нацизм. Тож ми маємо подолати і це зло.

Пам’ятаємо. Допомагаємо наблизити нашу Перемогу!

 

***

2023 року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. 

Поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. 

Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.